Στην Αμμόχωστο το σκάφος Barbaros των Τούρκων για έρευνες

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Από την άλλη Δευτέρα , στις 15 Απριλίου δηλαδή, ξεκινά το ταξίδι  προς  την περιοχή  Κύπρου το ερευνητικό  πλοίο »Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» για να ξεκινήσει  έρευνες. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι, το εν λόγω πλοίο θα αναλάβει κρίσιμο ρόλο στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη Μεσόγειο. Ο Υπουργός τόνισε ότι, οι έρευνες που έγιναν στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, τώρα θα ενταθούν στη Μεσόγειο, και πρόσθεσε,σύμφωνα με την εφημερίδα Turkiye: «Προβήκαμε σε συνεργασία με την Shell, για τις έρευνες στα δικά μας χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Οι εργασίες μας εκεί συνεχίζονται. Πέραν αυτών, σχεδιάζουμε έρευνες πετρελαίου στα δικά μας χωρικά ύδατα, στον Κόλπο Μερσίνης-Αλεξανδρέτας. Εκεί ο TPAO θα πραγματοποιήσει έρευνες σε συνεργασία με ξένες εταιρείες».

Εξοικονόμηση από ενοικίαση 

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το νέο πλοίο σεισμικών ερευνών, »Μπαρπαρός Χαϊρεττίν Πασά», που αγοράστηκε πρόσφατα απο την Νορβηγία, αφού ολοκληρώσει τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα, θα προβεί σε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο. Ο Υπουργός είπε ότι, οι έρευνες στον τομέα της ξηράς της «ΤΔΒΚ», συνεχίζονται. Και πρόσθεσε ότι, η Τουρκία, μεταξύ 2005-2012, για σεισμικές έρευνες κατέβαλε το ποσό των 174 εκατ. δολαρίων. Το νέο πλοίο, »Μπαρμπαρός»,  μόνο το 2013, θα προβεί σε σεισμικές έρευνες, δισδιάστατες σε 12.030 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε 4.520 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πέραν αυτών, θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες, εντός του 2013, στην «ΤΔΒΚ» σε 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το πλοίο θα σταλεί στο νησί μετά τις 15 Απριλίου. Επίσης, αναμένεται εντός του 2013, να ανοίξουν στην «ΤΔΒΚ» δύο, το 2014 μία και το 2015 άλλη μία πηγή. Όλες αυτές οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον TPAO. Ο κ. Γιλντίζ είπε επίσης ότι, σχεδιάζονται σεισμικές έρευνες και στον Κόλπο της Αμμοχώστου. Και τόνισε «Με το πλοίο »Μπαρμπαρός» έληξε η περίοδος της ενοικίασης πλοίου και κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα κάνουμε με το δικό μας πλοίο, τις εργασίες αυτές. 

Συμμετοχές εταιριών

Σε άλλο δημοσίευμα της Turkiye,και με τον τίτλο «Γίγαντες ενέργειας αδιάφοροι για το Ελληνοκυπριακό αέριο» και τον υπέρτιτλο «Είχαν αποτέλεσμα οι πιέσεις της Τουρκίας», υποστηρίζει ότι ενώ, στον πρώτο γύρο για το διαγωνισμό αερίου του Λιβάνου, αποτάθηκαν 52 εταιρείες, ο αριθμός των εταιρειών, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό δεύτερου γύρου για το αέριο της – όπως λέει – «νότιας Κύπρου», με την πίεση της Τουρκίας, έμειναν στις 15. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Μαύρη Θάλασσα πάει το ερευνητικό των Τούρκων

 
Η Τουρκία αρχίζει έρευνες στην Κύπρο με το σκάφος Barbaros

Αυτό είναι το νέο «Σισμίκ» που απέκτησε η Τουρκία