Στο μικροσκόπιο Κύπρου και FBI αεροσκάφος που βρίσκεται στην Πάφο – Εμπλέκεται στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη;

Ένα μυστήριο που απλώνεται μέχρι τη Λιβύη καλούνται να διαλευκάνουν οι αρχές Ασφαλείας της Κύπρου, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων του FBI που έφτασαν χθες το βράδυ στο νησί. Αφορά στο αεροσκάφος που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο και φέρεται να συνδέεται με την συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κύπρου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα εκτελεστεί σήμερα από τους ανακριτές της Κυπριακής Αστυνομίας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και στην παρουσία των ανακριτών των Αμερικανικών Αρχών.

Η επίσκεψη των στελεχών του FBI θα είναι εξπρές, αφού αναμένεται να αναχωρήσουν από την Κύπρο πιθανότατα αύριο.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ», το αεροσκάφος έφτασε στην Κύπρο το 2019 από την Ιορδανία και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές συνδέεται με τις δραστηριότητες, μετά το 2013, αμερικανικής εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών στον τομέα της ανάπτυξης ιδιωτικών αεροπορικών στόλων για σκοπούς ανάληψης στρατιωτικών αποστολών.

Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου 510-G της Thrush Aircraft που μέσω Αυστρίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και ΗΑΕ μετατράπηκε σε αεροσκάφος για αποστολές εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών (intelligence gathering/reconnaissance).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η περαιτέρω εξέταση του αεροσκάφους συνδέεται, τόσο με την πολιτική του ΟΗΕ για παρακολούθηση της μεταφοράς οπλισμού προς την Λιβύη – κατά παράβαση του σχετικού εμπάργκο – όσο και με δυναμικές που συνδέονται με την εν λόγω αμερικανική εταιρεία παροχής ιδιωτικών στρατιωτικών υπηρεσιών (Private Military Company) και τις προνομιακές σχέσεις που απολάμβανε ο ιδιοκτήτης της με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση το αεροσκάφος είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχωρήσει από την Κύπρο και λογικά, εκτός απροόπτου, κάποια στιγμή θα κατασχεθεί από τις αρχές της ΚΔ.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Φωτο: Καθημερινή της Κύπρου