Σύνοδος MED 7: Γαλλική βάση στην Κύπρο «βγάζει» το τετ-α-τετ Μακρόν-Αναστασιάδη

 Οι Γάλλοι φαίνεται ότι θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και έτσι φαίνεται ότι αναζητούν βάση στην Κύπρο.

Η βάση που θέλουν οι Γάλλοι στην Κύπρο ίσως δεν έχει την κλασική μορφή όπως μια αντίστοιχη αμερικανική στην Ελλάδα ή εκείνη που διατηρούν οι Βρετανοί, ωστόσο το γαλλικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

Οι ανακατατάξεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή μαζί με την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της γαλλικής Total ενισχύουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας.

Στα πλαίσια της Συνόδου οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας είχαν ημίωρη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να αναφερθεί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διάρκεια των δηλώσεων που έγιναν με το πέρας της Συνόδου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Κύπρο ως στρατηγικό χώρο για την αεροναυτική δύναμη της Γαλλίας. Κύπρος και Γαλλία θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σε υπογραφή νέων συμφωνιών στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Η συνεργασία των δύο χωρών πάει πίσω σ το χρόνο αρκετές δεκαετίες και σύμφωνα με πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας το θέμα της βάσης συζητείται εδώ και καιρό. Πιθανότατα ωστόσο η Κύπρος συζητά ενισχυμένες διευκολύνσεις κυρίως στη θάλασσα.

Με πληροφορίες από Newsit.gr και Philenews