OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Συνομιλία Ομπάμα – Ερντογάν και κινητικότητα για Κυπριακό

10/11/2015 - 10:03
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, συναντήθηκαν χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν το συντονισμό των δύο χωρών σε σειρά διεθνών θεμάτων, μεταξύ των οποίων την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τη συριακή κρίση, ενόψει και της πολυμερούς συνάντησης στη Βιέννη, το Σαββατοκύριακο, το Μεσανατολικό και την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στο Σαρμ Ελ Σεϊχ.
Οπως είπε ο κ. Χάμοντ, στις κοινές δηλώσεις τους πριν τη συνάντηση, μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητήσουν ήταν και το Κυπριακό. Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τορκίας Μπαράκ Ομπάμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχουν διμερή συνάντηση στην Αττάλεια, στην ατζέντα της οποίας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, είναι το Κυπριακό.

Θα μιλήσουμε και για μια σειρά από άλλα πράγματα, ίσως λιγότερο πιεστικά. Και οι δύο μας μεταβαίνουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες στην Κύπρο, μια χώρα που είναι διαιρεμένη για δεκαετίες και η οποία είναι πλέον, κατά ένα δελεαστικό τρόπο, κοντά στην επίτευξη μιας διευθέτησης και στο να βρεθεί ένας τρόπος προς τα εμπρός για την επανένωση του νησιού. Και ξέρω ότι όλοι μας κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία, είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Δεν έγινε κάποια αναφορά στο Κυπριακό από μέρους του κ. Κέρι, ο οποίος εστίασε τις δηλώσεις τους στη στενή σχέση των δύο χωρών και στις προσπάθειές τους για καταπολέμηση του ISIL.
“Συνεργαζόμαστε πολύ στενά για τη Συρία, σε μία προσπάθεια να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε μία πολιτική διαδικασία που θα μπορέσει να τερματίσει αυτή την ανθρώπινη καταστροφή”, είπε. Ανέφερε ότι μεταβαίνουν το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη όπου ελπίζουν να προωθήσουν κάπως τη διαδικασία.

Ο κ. Χάμοντ είπε ότι θα μπορέσουν να εστιαστούν στην καταπολέμηση του ISIL όταν δοθεί πολιτική λύση στο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τόσες πολλές ζωές, και ότι κατά την άποψη της χώρας του αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την έξοδο του `Ασαντ, σε κάποιο σημείο της μεταβατικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Κέρι, που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αττάλεια της Τουρκίας, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα,
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για τις εκλογές και να συζητήσουν την επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Αττάλεια.
Ομπάμα και Ερντογάν πρόκειται να έχουν διμερή συνάντηση στην Αττάλεια, στην ατζέντα της οποίας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, είναι το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυο άντρες συζήτησαν για τη Συρία και τη σημασία της διεύρυνσης των κοινών προσπαθειών για ενδυνάμωση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και αύξηση της πίεσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Συζήτησαν επίσης τρόπους για δημιουργία συνθηκών για επίλυση της σύγκρουσης, μέσω διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανόμενης της πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Ο κ. Ομπάμα μίλησε για τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων του PKK στην Τουρκία.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΠΡΙΑΚΟΟΜΠΑΜΑ

Related Posts

παρενόχληση - Δένδιας
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική παρενόχληση δι’ ασυρμάτου στα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Νίκο Δένδια και τους ΥΠΑΜ Γαλλίας και Ολλανδίας στην Κύπρο

08/06/2026 - 00:04
Κύπρος - Γαλλία
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν συμφωνία για παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί

07/06/2026 - 17:45
SAFE - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

SAFE: Η Κύπρος γίνεται το 6ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσεται στο πρόγραμμα

01/06/2026 - 16:48

Διαβάστε Επίσης

Η επιστροφή των «κυνηγών» υποβρυχίων P-3 Orion: Τι αλλάζει στον ναυτικό πόλεμο – «Αγκάθι» τα πληρώματα και η τεχνική υποστήριξη

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Σαν σήμερα: Το 1998 τέσσερα F-16 και δύο C-130 της ελληνικής ΠΑ προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο

Η SAFRAN και η THEON ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ταχύτερη ανάπτυξη ηλεκτρο-οπτικών λύσεων για drones

Επιμένει ο Νετανιάχου: To Ισραήλ θα παραμείνει στον Λίβανο όσο χρειαστεί

Και η Renault μπαίνει στην αμυντική βιομηχανία: Συνεργασία με την Thales για την ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Πανεπιστήμιο MIT με έμφαση στα θαλάσσια drones [vid, pics]

Τραμπ: «Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν την Παρασκευή – Τώρα που τέλειωσε το θέμα του Ιράν, θα επικεντρωθώ στην Ουκρανία»

Top News

Δημοσκόπηση Alco: Στις 9,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και Τσίπρα – Τρίτο το ΠΑΣΟΚ και τέταρτη η Καρυστιανού

Ιωάννα Τούνη: Η βόλτα με τον μικρό Πάρη στην Θεσσαλονίκη και η σχολική γιορτή

Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η ανάρτηση από την πρώτη βόλτα με τον νεογέννητο γιο της

Η Σμαράγδα Καρύδη ομολογεί ότι βρήκε τον επίγειο παράδεισό της στη Μύκονο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert