Συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ:»Ο Έρογλου, έμεινε πίσω από τον Ταλάτ»

Συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Ανδρου Κυπριανού , που παραχώρησε στην συνεργάτριά της Λεϊλά  Ταφσάνογλου, με τίτλο  «Ο Έρογλου έμεινε πίσω από τον Ταλάτ» δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα  »Τσουμχουριέτ».

Το κείμενο της συνέντευξης είναι το εξής:
 
Ερώτηση:.  Τον Φεβρουάριο θα γίνουν προεδρικές εκλογές στον ε/κ τομέα. Ποια θέματα θα έχουν προτεραιότητα ;  Οι προσπάθειες για τη λύση του κυπριακού ; Ο αγώνας για την έξοδο από την κρίση στην Κύπρο ή μήπως το ΑΚΕΛ έχει κανένα άλλο μυστικό όπλο ;
 
Απάντηση:.  Στην Νότια Κύπρο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ  είναι τα δύο μεγάλα κόμματα.  Το Φεβρουάριο του 2013 δεν αμφιβάλλω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί.
 
Το ΑΚΕΛ πριν από τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπο με ορισμένα προβλήματα.  Πρώτο μεταξύ αυτών είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιδράσεις της στην οικονομία της Κύπρου.  Ένα άλλο θέμα είναι το γεγονός ότι βρέθηκε φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Ερ.  Ο σημερινός ηγέτης του ΑΚΕΛ  προέβη συνεχώς σε επιτόπου στροφές κατά τη διάρκεια της θητείας του και οδήγησε σε αποτυχία το χρονοδιάγραμμα της λύσης.  Τώρα σκέπτεσθε για κάποια αλλαγή ή θα συνεχίσετε από το ίδιο σημείο ;
 
Απ.  Αν και είστε δημοσιογράφος νομίζω ότι δεν γνωρίζετε επαρκώς τις πραγματικότητες σχετικά με την Κύπρο.   Τόσο ο Χριστόφιας όσος και το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή συμπεριφέρθηκαν ισορροπημένα και σταθερά με τις θέσεις που παρουσίασαν.  Εάν ο Χριστόφιας δεν επέμενε στις θέσεις του από την αρχή, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΕΔΕΚ δεν  θα είχαν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
 
Από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να πω ότι  είδα στο ίδιο σημείο τον Ταλάτ και τον Έρογλου.  Όταν ήταν ηγέτης της τ/κ κοινότητας ο Ταλάτ  είχε  σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μάλιστα είχε επιτευχθεί συμφωνία σε ορισμένα σημεία.  Ο Έρογλου, αν και αρχικά είπε ότι θα συνεχίσει από το ίδιο σημείο, δεν τήρησε την υπόσχεση του.
 
Μία λύση στο Κυπριακό σκέπτομαι ότι θα είναι προς όφελος και των ε/κ και των τ/κ και της Τουρκίας.  Η Τουρκία θα ξεπεράσει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στο δρόμο της προς την ΕΕ.  Πέραν αυτού, θα έχει ένα σημαντικό ατού στο θέμα της αξιολόγησης του φυσικού αερίου.  Θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με την Τουρκία τι είδους συνεργασία θα μπορέσουμε να έχουμε για την αξιολόγηση του φυσικού αερίου.
 
Για τη λύση θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με τον αξιότιμο Ταλάτ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησαν.
 
Ερ.  Από τη δική σας πλευρά υπήρχαν οι πληροφορίες ότι ο Έρογλου είχε τη βούληση υποχώρησης σε ορισμένα θέματα ;
 
Απ.  Σωστά.  Ο αξιότιμος Έρογλου αφού άρχισαν οι διαπραγματεύσεις έδειξε την τάση να αποσύρει από το τραπέζι ορισμένα από τα θέματα συμφωνίας, π.χ.  ο αξιότιμος Ταλάτ είχε συμφωνήσει με τις απόψεις του Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και τη διασταυρούμενη ψηφοφορία, όμως και οι δύο είχαν αποφασίσει να συζητήσουν τις λεπτομέρειες.  Η πρόταση του Χριστόφια ήταν πρόταση πακέτο.  Δηλαδή,  αν δεν υπήρχε διασταυρούμενη ψηφοφορία δεν θα υπήρχε και εκ περιτροπής προεδρία. Όμως ο Έρογλου δεν θέλησε αυτές οι δύο προτάσεις να είναι υπό μορφή πακέτου.
 Ερ.  Τι σημαίνει για σας το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ψήφισε ναι για το σχέδιο Αναν, ενώ η ε/κ πλευρά είπε όχι με συντριπτική πλειοψηφία ;
 
Απ.  Όταν πρώτο προέκυψε το σχέδιο Αναν , εμείς ως ΑΚΕΛ είπαμε να γίνουν διαπραγματεύσεις και αυτό να μετατραπεί σε ένα σχέδιο  που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.  Το σχέδιο που ετέθη σε δημοψήφισμα ίσως να ανταποκρινόταν στις ανησυχίες της Τουρκίας και των τ/κ, αλλά δεν ανταποκρινόταν στις βασικές ανησυχίες των ε/κ.  Γι’ αυτό προέκυψε το αποτέλεσμα αυτό.