Το Foreign Office έπαθε… Ντάνκαν – Νερό στον μύλο της Άγκυρας για την ΑΟΖ από το Λονδίνο

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η θέση που διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν. Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων υποστήριξε ότι η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί «περιοχή υπό αμφισβήτηση».  Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθούν οποιοεσδήποτε γεωτρήσεις!

Η δήλωση προκάλεσε -όπως ήταν φυσικό- την οργή του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, που προανήγγειλε αυστηρό διάβημα.

Αργά χθες το βράδυ το Foreign Office ανέλαβε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο σερ Άλαν Ντάνκαν. Όμως η ανακοίνωσή του συμβαδίζει ως ένα βαθμό με τη ρητορική της Άγκυρας.

Η ανακοίνωση του Foreign Office

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Η ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών έγινε μετά από αίτημα του βουλευτή Μάικ Φρηρ, που ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν. Ουδόλως όμως ικανοποίησε την Κυπριακή Κοινότητα του Λονδίνου.

Ήδη η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ.

Τη θέση αυτή έχουν υιοθετήσει το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Επίσης οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους.