«Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σ΄ ένα μήνα αν θελήσει η Τουρκία»

«Αν καταλήξουμε σύντομα στο κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να αντιμετωπίσουμε μία παρελκυστική πολιτική από την τουρκική πλευρά, η οποία θα προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε κενό το οποίο εμείς αφήνουμε για να περάσει τις απαιτήσεις της οι οποίες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Κύπρου και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μίλησε σε συγκέντρωση-δείπνο στελεχών ομογενειακών φορέων στην Αστόρια που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ, ενώ νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
 
«Αν υπάρχουν προϋποθέσεις για να λυθεί σύντομα το Κυπριακό στη σωστή βάση, ευχαρίστως θα συνεργαστούμε για μια τέτοια λύση. Δεν φοβόμαστε μια σωστή λύση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «εκείνο που φοβόμαστε είναι μια προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό για χάρη της λύσης, δηλαδή σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων».
 
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «αν η τουρκική πλευρά δείξει πολιτική βούληση και καταθέσει προτάσεις που εντάσσονται στα συμφωνημένα πλαίσια, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε ένα μήνα», σημειώνοντας επίσης ότι «δεν πρέπει να μιλούν σε μας για χρονοδιαγράμματα, αλλά να στραφούν σ’ εκείνη την πλευρά η οποία καταθέτει προτάσεις έξω από τα συμφωνημένα πλαίσια. Η όλη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα ενισχύει την άποψή μας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κάποια ζητήματα μέσα στο κοινό ανακοινωθέν. Κι αυτά πρέπει να είναι η αναφορά σε μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, που θα συνοδεύουν το ενωμένο κράτος το οποίο θα δημιουργηθεί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
 
Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ελάχιστο που χρειάζεται είναι να υπάρξει η πολιτική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ενότητα. Χρειάζεται συλλογικότητα, συνεννόηση και να υπάρχει ο ελάχιστος αλληλοσεβασμός».
 
Το πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε με συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με την υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και «ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα», όπως επισήμανε ο κ. Κυπριανού, τον οποίο συνόδευαν ο υπεύθυνος Κυπριακού στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσελεπής και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
 
Για το φυσικό αέριο, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «μας ανησυχούν οι σχεδιασμοί που γίνονται από τη παρούσα κυβέρνηση και δεν το λέω με αντιπολιτευτική διάθεση», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετούς μήνες συνηγόρησαν υπέρ της δημιουργίας συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας -Ισραήλ-Κύπρου με προοπτική το φυσικό αέριο να περνά με αγωγούς από το έδαφος της Τουρκίας».
 
Μιλώντας για τον σκοπό του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «επειδή αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, ήρθαμε να διερευνήσουμε τις προθέσεις τόσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσο και Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι είναι προφανές ότι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ θα έχουμε επαφές και με την Ομογένεια», επισήμανε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος αναμενόταν να αναχωρήσει χθες το βράδυ για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, τους προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Δεν υπάρχει κράτος Κύπρος» δηλώνει ο Ερντογάν – Απάντηση από το ΥΠΕΞ


«Προσβολή για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Κύπρο»