Τουρκία και ΗΠΑ βλέπουν λύση του Κυπριακού το 2016

 Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις τους πριν από τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρώτος αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι έχουμε κάποια καλά νέα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, στην Κύπρο. «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μία διευθέτηση του Κυπριακού το 2016. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη. Εξαιτίας των εκλογών στο νότο, υπάρχει κάποια ελαφρά επιβράδυνση, αλλά μετά τις εκλογές ελπίζουμε να φτάσουμε σε μία διευθέτηση. Και οι ΗΠΑ δίνουν την πλήρη τους υποστήριξη στη διαδικασία αυτή, όπως και η Τουρκία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που είχε ήδη ολοκληρώσει την προσφώνησή του, παρενέβη, συμπληρώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο.

«Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι και εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ήμουν προσωπικά στην Κύπρο, όπως και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν. Συναντηθήκαμε με άτομα και στις δύο πλευρές, όπως και με μεμονωμένες χώρες. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε πάρα πολύ σκληρά στην κατεύθυνση μιας επίλυσης της κυπριακής κρίσης. Έχει διαρκέσει πάρα πολύ», κατέληξε ο Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, «οι υπουργοί καλωσόρισαν την πρόοδο στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης του Κυπριακού».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ