Τουρκία: Ανακοίνωσε νέες γεωτρήσεις σε υφαλοκρηπίδα και σε περιοχές με άδεια του «ψευδοκράτους»

Η Τουρκία θα ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικών πόρων σε περιοχές με άδεια στo «ψευδοκράτος», σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών στις 18 Νοεμβρίου.

«Θα ξεκινήσουμε δραστηριότητες στις περιοχές που οι τουρκοκύπριοι έχουν δώσει άδεια στην Turkish Petroleum, καθώς επίσης και στην υφαλοκρηπίδα μας», ανέφερε ο Aksoy σε γραπτή δήλωση του.

Η Τουρκία προειδοποίησε ότι η γεώτρηση από την πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil στην ανατολική Μεσόγειο δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την περιφερειακή σταθερότητα. «Μπορούν επίσης να αλλάξουν ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία αμφισβητεί σταθερά τη μονομερή δραστηριότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με το σκεπτικό ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Ο Aksoy προειδοποίησε τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των Ελληνοκυπρίων.

Η Τουρκία , όπως και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα σε συντονισμό με τους τουρκοκυπρίους για να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού» που περιέγραψε ως «ισότιμους ιδιοκτήτες του νησιού», δήλωσε ο Aksoy.

«Από καιρό έχουν εντείνει τις μονομερείς προσπάθειες για διερεύνηση και εξόρυξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων εκτός του νησιού, παρόλο που οι πόροι ανήκουν και στους τουρκοκύπριους και οι προσπάθειες για επανένωση του νησιού δεν έχουν ακόμα αποδώσει αποτελέσματα», προσέθεσε στην συνέχεια.

Η Τουρκία και η Κύπρος έχουν αντικρουόμενες επιδιώξεις και απαιτήσεις αναφορικά με την δικαιοδοσία στις θαλάσσιες αυτές περιοχές και αμφότερες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις φέτος.

Πηγή: Hurriyet