Τρόμος στα κατεχόμενα από την οικολογική καταστροφή

Tρομάζει την Τουρκία και την <<ΤΔΒΚ>> η τεράστια οικολογική καταστροφή από τους περίπου 100 τόνους καύσιμα που χύθηκαν στη θάλασσα της κατεχόμενης Κύπρου και προκάλεσαν μεγάλη ρύπανση.

 Η εφημερίδα Posta  δινει τον τόνο με τον τίτλο «Δε θα σβηστούν τα ίχνη αυτής της συμφοράς»,ενώ η Radikal γράφει για το ίδιο θέμα με τον τίτλο «Συμφορά περιβάλλοντος στην Κύπρο». Η οικολογική καταστροφή έγινε στην περιοχή Καλετζίκ της λεγόμενης «ΤΔΒΚ»κατά την εκφόρτωση πετρελαίου, στο ηλεκτρικό κέντρο ΑKSA. Από την  διαρροή έφυγε μεγαλη ποσότητα με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε 3 χλμ το πετρέλαιο μέσα στη θάλασσα, η οποία πήρε μαύρο χρώμα.

Οι αρχές της «ΤΔΒΚ» ζήτησαν τη βοήθεια της Τουρκίας και των Η.Ε. για την πρόληψη της ρύπανσης. Ακόμα τονίζεται πως δημιουργήθηκε φράχτης 5-6 χλμ για την παρεμπόδιση της ρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο ψευδο- «Υπουργός» Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κ. Μεχμέτ Χαρμαντζί, είπε πως βιώθηκε μία συμφορά περιβάλλοντος στην περιοχή. Επίσης η ψευδο- Πρωθυπουργός της «ΤΔΒΚ», κ. Σιμπέλ Σιμπέρ, σχετικά με το θέμα είπε «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία μεγάλη συμφορά περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα άκρως λυπηρό γεγονός. Υπήρξε επαφή με τις αρμόδιες εταιρείες στην Τουρκία, που καθαρίζουν τη ρύπανση αυτή και αναμένεται να έρθουν». 

Οι επιστήμονες είπαν πως μπορεί να καθαριστεί μόνο το 20% του πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα και η ρύπανση θα συνεχιστεί για χρόνια. 

 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολόγων , Χασάν Σαρπτέν, κατηγόρησε το κέντρο AKSA και είπε «Η εταιρεία έχει σωλήνες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε πλοία 10.000 τόνων, το ανώτατο όριο, για διοχέτευση πετρελαίου. Όμως με τη συνεχή διοχέτευση από μεγάλα πλοία επιβαρύνονται οι σωλήνες. Την ημέρα του συμβάντος, όταν γινόταν διοχέτευση καυσίμων, η υψηλή ένταση δημιούργησε πρόβλημα στους σωλήνες».Ο κ.Σαρπτέν είπε ότι το συμβάν είναι το μεγαλύτερο ατύχημα πετρελαίου της ιστορίας της «ΤΔΒΚ» και ότι η διαρροή απειλεί και τα ιχθυοτροφεία της περιοχής.