Βρετανικά F-35: Επιχειρήσεις σε Συρία – Ιράκ με αφετηρία την βάση της Κύπρου [pics,vid]

Είναι γεγονός. Και επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη: Αυτά της Βρετανίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Penny Mordaunt. Τα υπερσύγχρονα F-35 που σταθμεύουν στη βάση του Ακρωτηρίου, επιχειρούν στη Συρία και το Ιράκ.

Η κα. Mordaunt βρέθηκε χθες στις Βάσεις Ακρωτηρίου όπου ενημερώθηκε για την επιτυχή συμμετοχή των F-35, από τις 16 Ιουνίου, σε δεκατέσσερις συνολικά επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία και το Ιράκ.

Κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό πως τα F-35 δεν έκαναν χρήση του οπλισμού τους, αλλά λαμβάνουν μέρος σε αναγνωριστικές/υποστηρικτικές αποστολές.

Τα συνολικά έξι F-35 βρίσκονται από τις 21 Μαΐου – και για πρώτη φορά εκτός Μεγάλης Βρετανίας – στις Βάσεις Ακρωτηρίου. Αρχικά είχε λεχθεί πως η παρουσία τους θα περιοριζόταν σε συμμετοχή στην υπερπόντια άσκηση «Lightning Dawn» και σε εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού εδάφους.

Τα F-35 έχουν αποδείξει κατά την περίοδο αυτή πόσο εξαιρετικά είναι γι αυτό, την περασμένη εβδομάδα, τα προωθήσαμε σε επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε η Βρετανίδα Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ και στο ΡΙΚ.

Σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνουν τα F-35 στις Βάσεις Ακρωτηρίου, η κα. Mordaunt απάντησε αρνητικά. Διευκρίνισε πως εντός του έτους θα βρίσκονται στο Βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, για συνδρομή σε άλλες αποστολές ανά τον κόσμο.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Με πληροφορίες από sigmalive