Χαμηλές προσδοκίες από τη νέα συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί

Η τουρκική προκλητικότητα τόσο εντός όσο και πέριξ της Κύπρου εγείρουν ένα ακόμα πρόσθετο εμπόδιο και μειώνουν περαιτέρω τις πιθανότητες μιας θετικής εξέλιξης από τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Επί κυπριακού εδάφους, τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρκικός στρατός προέβη σε κινήσεις οι οποίες στέλνουν συγκεκριμένο μήνυμα και προς τους δύο ηγέτες. Η πρώτη ενέργεια ήταν στα Στροβίλια αρχές Φεβρουαρίου και η δεύτερη το Σάββατο στην περιοχή Δένειας. Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο φόντο που δημιουργούν οι ενέργειες της Τουρκίας, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 10:30 το πρωί στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με την ελπίδα να καταφέρουν να ωθήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό προς μια θετική κατεύθυνση. Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση οι δύο πλευρές φρόντισαν να καταγράψουν τις θέσεις και το τι αναμένουν να προκύψει.  Η σημερινή συνάντηση είναι άτυπη και δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε ατζέντα καθώς δεν πρόκειται να διεξαχθεί διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο ΠτΔ θα πάει σήμερα στη συνάντηση για να συζητήσει με τον Μ. Ακιντζί με στόχο να αρθούν κάποιες παρεξηγήσεις και να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες εξηγήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε πως «εάν υπάρχει πολιτική βούληση, κυρίως από την Τουρκία, θα προχωρήσει και η διαδικασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον Πρ. Προδρόμου, είναι «να γίνει συζήτηση, να υπάρξει πρόοδος για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στους όρους αναφοράς». Υπενθυμίζοντας πως βασική συνισταμένη είναι να γίνουν αποδεκτές και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου Γκουτέρες.
Όσον αφορά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΓΓ και συγκεκριμένα στο σημείο που ο κ. Γκουτέρες είχε ζητήσει από τα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν το πού, πότε και πώς μπορεί να απαιτείται η περίφημη θετική ψήφος».

Στο κατά πόσο θα υπάρξει συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Προδρόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν και σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι η συμφωνία επί των όρων αναφοράς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στο θέμα του ηλεκτρισμού.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού δήλωσε πως είναι έτοιμος να ακούσει τις απόψεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, καθώς και άλλες ιδέες και να τις συζητήσει με ειλικρίνεια. Σημείωσε επίσης ότι σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας με ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η πολιτική ισότητα, αλλά και η εκ περιτροπής προεδρία. Αναφερόμενος στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο. Για τα ενεργειακά είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν η ε/κ πλευρά δεν επιδείξει μία συμπεριφορά συνεταιρισμού και συνεργασίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι εάν στη συνάντηση η στάση του κ. Αναστασιάδη είναι καθαρή, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μπορεί να βοηθήσει για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των πλευρών. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Λουτ ερευνά εάν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των πλευρών σχετικά με το μέλλον της Κύπρου.

Η Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα όπου στις 10:30 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν επόμενος σταθμός της Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι η Άγκυρα.

Επαφές της οικοδέσποινας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είχε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής άτυπης συνάντησης των δυο ηγετών, την οποία η κ. Σπέχαρ θα φιλοξενήσει στην οικία της.
Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αφορούν τις προσδοκίες που έχουν οι δυο πλευρές και τα θέματα για τα οποία θέλουν να μιλήσουν οι δυο ηγέτες. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η κ. Σπέχαρ άκουσε και μετέφερε μηνύματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας που είχε γίνει.

Υλοποιείται η «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή Δένειας

Το περιστατικό στην περιοχή Δένειας αποτελεί μιαν ακόμα κίνηση από μέρους του τουρκικού κατοχικού στρατού να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας 200 μέτρων». Η εν λόγω ζώνη, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό θα εκτείνεται από τα φυλάκια των κατοχικών δυνάμεων και εντός της νεκρής ζώνης.

Το περιστατικό στη Δένεια ξεκίνησε όταν αγρότες επισκέφθηκαν τα χωράφια τους, που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, προκειμένου να ελέγξουν τα σπαρτά τους. Όταν πλησίασαν στο σημείο το οποίο ο τουρκικός στρατός θεωρεί ως «ζώνη ασφαλείας» υπήρξαν κινητοποιήσεις από πλευράς κατεχομένων. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, περίπου 20 Τούρκοι στρατιώτες παρατάχθηκαν ώστε να μην επιτραπεί διέλευση στους Ε/κ γεωργούς. Παράλληλα, μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης που περιπολούσε στην περιοχή παρότρυναν τους αγρότες να αποχωρήσουν, πράγμα που έκαναν χωρίς να προκαλούν με τις ενέργειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι η «ζώνη ασφαλείας για γεωργικούς σκοπούς» (farming security line), δηλαδή να μην δύνανται οι Ε/κ γεωργοί και αντίστοιχα οι Τ/κ να εισέρχονται σε απόσταση λιγότερη από τα 200μ πλησίον των τουρκικών φυλακίων/θέσεων, είναι και θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ την οποία ήθελε να ενσωματώσει στο Aide Memoire του 89, το οποίο και η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

Ποικιλία μηνυμάτων από τις πολιτικές δυνάμεις

Ποικίλα τα μηνύματα που έστειλαν χθες τα κόμματα ενόψει της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη. Η πλειοψηφία των κομμάτων προέβη σε υποδείξεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε στήριξη στον ΠτΔ υπενθυμίζοντας ότι είναι με πρωτοβουλία του Ν. Αναστασιάδη που πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση. Επίσης εκφράζει την ευχή «το αποτέλεσμα της συνάντησης να αποτελέσει ένα θετικό βήμα προς τη γενικότερη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, που αποτελεί κοινό μας στόχο». Τέλος επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε όξυνση του πολιτικού κλίματος ενόψει της συνάντησης δεν εξυπηρετεί σε τίποτε».

Ο γγ ΑΚΕΛ κάλεσε τους δύο ηγέτες «να λειτουργήσουν πάνω από όλα ως Κύπριοι». Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει «καμία απολύτως ενημέρωση για το τι προτίθεται ο κ. Αναστασιάδης να θέσει προς συζήτηση στη συνάντηση» και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν μπορεί να προκαταλάβει ή να προβλέψει οτιδήποτε. Ο γγ ΑΚΕΛ απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τους δύο ηγέτες «να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου, έναντι της προοπτικής και του μέλλοντος της χώρας και του λαού μας, ιδιαίτερα των γενιών που θα μας ακολουθήσουν». Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εξάλλου σε δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει εκατέρωθεν, λέγοντας ότι αυτά που έχουν προηγηθεί «δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».

Η ΕΔΕΚ υποδεικνύει πως «επιβάλλεται να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, ώστε να παρεμποδίσουμε την αναβάθμιση του ψευδοκράτους η οποία άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων εξέφρασε την ελπίδα «να διεξαχθεί ένας υγιής και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, στον οποίο δεν έχει θέση η πρακτικολογία. Έστω κι αν τα υπό συζήτηση πρακτικά τελικά υπάρχουν, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα «έγγραφα» θεωρούνται «μη έγγραφα» (non paper). Αυτό που είδαμε να συμβαίνει τις προηγούμενες μέρες μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ δεν είχε ουσία». Τέλος υπέδειξε πως «πιο ουσιαστικό από τα «μη έγγραφα» είναι να τεθεί θέμα τον Στροβιλίων και να αναγκαστούν οι Τούρκοι να αποσύρουν τα μέτρα εις βάρος των κατοίκων της περιοχής».

Η Συμμαχία Πολιτών υπέδειξε πως «η προσπάθεια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να αναβαθμίσουν το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο μέσω σύναψης συμφωνίας με ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρέπει να αναχαιτιστεί άμεσα». Τέλος υπέδειξε πως «η Κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ταγίπ Ερντογάν».

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, τόνισε πως το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει εις απάντηση των τουρκικών προκλήσεων θα ήταν η ακύρωση της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί.

πηγή: Philenews