Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία ας αναλάβει την ευθύνη για την σκόπιμη καθυστέρηση στο Κυπριακό»

Νέο κύκλο επαφών στην Λευκωσία θα έχει η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για καταγραφή των όρων αναφοράς στο Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών.

Την ερχόμενη Κυριακή θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε την άφιξη της Τζέιν Λουτ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα προσκομίσει τις καταγεγραμμένες θέσεις των δύο πλευρών για τους όρους αναφοράς.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Εάν, είπε, «η Τουρκία σκοπίμως καθυστερεί τον καθορισμό των όρων αναφοράς, πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη».

Τόνισε, ακόμη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συζητεί καμία άλλη μορφή λύση, εκτός του προκαθορισμένου πλαισίου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για λύση που να συμφέρει την Τουρκία, ο κύριος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά οι Τούρκοι δηλώνουν «τόσο ξεκάθαρα την επιδίωξή τους στο Κυπριακό».

Αναφερόμενος σε όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία ήταν παρών ήταν ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «δεν θέλει να πει δημοσίως τι είπε ο κ. Τσαβούσογλου ούτε για τη μορφή της λύσης, αλλά ούτε και για τον κ. Ακιντζί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ