Κυρώσεις επεβλήθησαν σε ιρανικές εταιρείες για μεταφορά όπλων στη Συρία

Μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε κυρώσεις σε δύο ιρανικές επιχειρήσεις, οι οποίες παραβίασαν το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στην Τεχεράνη, μεταφέροντας όπλα στη συριακή κυβέρνηση.

«Οι δύο εταιρείες ήταν υπεύθυνες για τη μεταφορά πυρομαχικών, πολυβόλων, όπλων και οβίδων από το Ιράν στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις. «Η απόφαση της επιτροπής υπογραμμίζει την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τον τομέα των μεταφορών ως μέσο για την εξαγωγή όπλων και τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων, κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ».

Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, είχε προτείνει στις αρχές του έτους οι εν λόγω εταιρείες να προστεθούν στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιβάλει τέσσερις γύρους κυρώσεων στην κυβέρνηση του Ιράν για την άρνησή της να σταματήσει τον εμπλουτισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Το Ιράν έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς και αρνείται να σταματήσει το πρόγραμμα, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως ένα «ειρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα».