Λαγκάρντ εναντίον Γερμανίας: Η Ευρώπη θα χρειαστεί ενίσχυση 1,5 τρισ.!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19.

Αυτό δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάντα κατά τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Όπως έγινε γνωστό, οι χώρες που μετέχουν στο Eurogroup μοιράστηκαν στα δύο με κύριους αντίπαλους την Ιταλία από την μία πλευρά και την Ολλανδία από την άλλη.

Η Ιταλία, ως «επικεφαλής» των χωρών του Νότου, ζητά κυρίως να θεσπιστεί μηχανισμός δανειοδότησης χωρίς περιοριστικούς όρους που θα σχετίζονται με την δημοσιονομική πολιτική και το χρέος της κάθε χώρας, επιμένοντας μάλιστα σε κοινή έκδοση χρέους, με το λεγόμενο «κορονο-ομόλογο» ή «ευρω-ομόλογο».

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο των χωρών του Νότου ζητά επιπλέον των 500 εκατομμυρίων που θα δοθούν από τον ESM και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, άλλα 300 εκατομμύρια, που δεν θα έχουν ως προϋπόθεση «σκληρούς» όρους.

Αντιθέτως η Ολλανδία, με την στήριξη της Γερμανίας και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά, αν και δεν διαφωνούν στην επιπλέον ενίσχυση, επιμένουν στην ύπαρξη όρων μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, ενώ δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για την πιθανότητα αμοιβαιοποίησης του χρέους.