Λαβρόφ: Στη Λατινική Αμερική προς αναζήτηση μιάς «ένωσης» εναντίον του «εκβιασμού» από τη Δύση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη λατινική Αμερική, κάλεσε χθες, Τρίτη, σε μια «ένωση» για να αντιμετωπισθεί ο δυτικός «εκβιασμός».

«Είναι απαραίτητο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις απόπειρες εκβιασμού κα τις παράνομες μονομερείς πιέσεις της Δύσης», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βενεζουελανό ομόλογό του Ιβάν Ζιλ, κάνοντας λόγο για «ένα πολυπολικό κόσμο».

Ο Λαβρόφ είχε συνομιλίες το βράδυ με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Αυτός ο τελευταίος έκανε λόγο στο Twitter για μια «ευχάριστη συνάντηση που ενισχύει τις διμερείς σχέσεις και το σχέδιο συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τη Βραζιλία, η Βενεζουέλα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Λαβρόφ στη λατινική Αμερική. Πρόκειται να μεταβεί επίσης στην Κούβα και τη Νικαράγουα.

«Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα είναι χώρες που επιλέγουν το δικό τους δρόμο», δήλωσε. Αυτές οι τρεις χώρες, οι οποίες δηλώνουν πως εμπνέονται από το σοσιαλισμό και επικρίνονται για έλλειμμα δημοκρατίας από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έχουν δύσκολες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο της Ουκρανίας ισχυριζόμενος: «Θα επιλύσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις στον κόσμο χάρη στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την κυρίαρχη ευθυδικία των κρατών, για την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας».

«Η αποστολή μας έγκειται στο να φροντίζουμε ώστε ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόζεται στην ολότητά του και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση να μην καταργείται όταν αυτό βολεύει τη Δύση», ανέφερε ακόμη ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αφού απέρριψε τις αμερικανικές επικρίσεις ότι «απηχεί τη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα», ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα καταδίκασε από την πλευρά του χθες ξεκάθαρα την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» στη διάρκεια ενός γεύματος προς τιμήν του Ρουμάνου προέδρου Κλαους Γιοχάνις. «Η κυβέρνησή μου υπερασπίζεται μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Επόμενοι σταθμοί Κούβα και Νικαράγουα 

Η Βενεζουέλα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας από την εποχή του προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013), ο οποίος είχε τότε υποστηρίξει τη Μόσχα στη διάρκεια του πολέμου στη Γεωργία το 2008.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του προς τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει προσφέρει την υποστήριξή της στο Καράκας έναντι των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε μια μάταιη προσπάθειά τους για την εκδίωξή του από την εξουσία.

Τον Φεβρουάριο 2020 ο Λαβρόφ είχε μεταβεί στη Βενεζουέλα για μια επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας είχε καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις, καταγγέλλοντας και τότε έναν «εκβιασμό».

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν είχαν αναγνωρίσει την επανεκλογή του το 2018, η οποία είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ως προϊόν «νοθείας».

Ο Λαβρόφ θα μεταβεί στη συνέχεια στην Κούβα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση. Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είχε μεταβεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Ρωσία, όπου είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του νησιού με πετρέλαιο. Εντούτοις οι ελλείψεις στα καύσιμα συνεχίζονται.

Ένας δεύτερος σταθμός αναμένεται στη Μανάγκουα, όπου ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Οργέγκα.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ