Λαβρόφ: «Το Σουδάν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Wagner»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «τραγωδία» όσα συμβαίνουν στο Σουδάν. Επανέλαβε όμως ότι η Wagner είναι «ιδιωτική εταιρεία» και το Σουδάν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, εφόσον το επιθυμεί.

«Θυμηθείτε πώς προέκυψε το κράτος του Σουδάν», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ως προτεραιότητά τους τη διχοτόμηση της χώρας αυτής.

Τι είπε για την ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Λαβρόφ, υπάρχει ένας ειδικός, μη δημόσιος δίαυλος επικοινωνίας με τον οποίο η Μόσχα συζητά τις ανταλλαγές κρατουμένων με τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η δημοσιότητα «περιπλέκει» τις συνομιλίες.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε τι θα ζητούσε η Ρωσία για μια πιθανή ανταλλαγή του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές.

«Υπάρχει ένας ειδικός δίαυλος» μέσω του οποίου συζητούνται τέτοια θέματα, είπε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «απλώς δεν μπορούμε να δεχτούμε την ιδέα ότι ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να διαπράξει έγκλημα», και πρόσθεσε: «Κανείς δεν φαίνεται να θυμάται πια τον Τζούλιαν Ασάνζ», τον ιδρυτή της WikiLeaks, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ από τη Βρετανία κατηγορώντας τον για διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.

«Η Ουκρανία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ρωσόφωνων»

Για «διακρίσεις» σε βάρος των ρωσόφωνων και των πιστών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Δεν θέλουμε διακρίσεις στην Ουκρανία εναντίον των ρωσόφωνων» και των πιστών, είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία απαγόρευσε την εκπαίδευση στη ρωσική γλώσσα και ρωσικά βιβλία κάηκαν στις πλατείες «κατά τον ναζιστικό τρόπο».

«Δεν θέλουμε απειλές για την ασφάλειά μας από την Ουκρανία», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Δύση είχε υποσχεθεί στη Ρωσία ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει διεύρυνση του ΝΑΤΟ «αλλά μας είπαν ψέματα».

«Το ΝΑΤΟ ήθελε να καταστρέψει τη Ρωσία, αλλά κατέληξε να την ενώσει», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters