Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία

 Η Ρωσία «δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία» παρά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία από τον τουρκικό στρατό, την οποία η Μόσχα θεωρεί «προσχεδιασμένη πρόκληση», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αυτό μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση», εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο «δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Τουρκία, οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει», είπε ο Λαβρόφ, λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του «δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει μια κλιμάκωση μετά την υπόθεση αυτή».
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε τηλεφωνικά για «περίπου μια ώρα» με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε – Ηχητικό ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι Τούρκοι καταρρίπτουν το ρωσικό αεροσκάφος

Ο τούρκος υπουργός «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος «παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο», σύμφωνα με τον Λαβρόφ.
Όμως «η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να «επανεξετάσει σοβαρά» τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε – Τουρκικές ανησυχίες για ρωσικά αντίποινα: Φυσικό Αέριο, Οικονομία και Τουρκμάνοι

Απο την πλευρά του ο ισλαμο-συντηρητικος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία, μια «φιλική και γειτονική χώρα», που προκλήθηκε μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα σύνορα με τη Συρία.
«Δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε, στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας» με τη Ρωσία παραμένουν ανοικτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι «παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου», έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα.
«’Εχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία«, επέμεινε ο Νταβούτογλου.
Ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως επιθέσεις εναντίον των Τουρκμένων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η τουρκο-συριακή μεθόριος προκειμένου να «σταματήσει η ροή μαχητών» του τζιχάντ.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε σοβαρά το απαραίτητο αυτό μέτρο. Πολλοί λένε πως αν κλείσουμε τα σύνορα αυτά, θέτουμε τέρμα στην τρομοκρατική απειλή στη Συρία», εκτίμησε, προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια καλή πρόταση».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δώλωσε οτι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία (ΒΙΝΤΕΟ) κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.  »Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
«Οι επιχειρήσεις (της Ρωσίας) θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Εξάλλου ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε νωρίτερα ότι ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση στη Συρία, μετέδωσε το IFAX.

«Η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Ο πιλότος επαναπατρίστηκε στη βάση μας» στο Χμέιμιμ της Συρίας, δήλωσε ο Σόιγκου, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Σόιγκου ευχαρίστησε «όλους τους άνδρες του ρωσικού στρατού που πήραν τεράστια ρίσκα κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας» για να σώσουν τον πιλότο. Ο άλλος πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.
Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε τη διάσωση κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης του δεύτερου πιλότου.