Λευκορωσία: Δε θα μας προσαρτήσει ποτέ η Ρωσία δηλώνει ο Πρόεδρος Λουκασένκο

 Οι πολίτες της Λευκορωσίας θα αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε ένωση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Μίνσκ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τους παρευρισκόμενους Λευκορώσους και ξένους δημοσιογράφους για το ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχουν καμία πρόθεση «να καταβροχθίσουν τη Λευκορωσία».

«Δεν υπάρχει καμία συμπεριφορά εκ μέρους τουλάχιστον του προέδρου της Ρωσίας, που να λέει ότι τη Λευκορωσία πρέπει να την εντάξουμε στη Ρωσία, ποτέ μου δεν άκουσα κάτι τέτοιο, ούτε υπήρξαν τέτοιες διαθέσεις. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους μια μεγάλη χώρας να καταβροχθίσει την Λευκορωσία» δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μεγάλωσε μια γενιά που συνήθισε να ζει σ ένα ανεξάρτητο κράτος. «Σε περίπτωση δημοψηφίσματος το 98% θα ψήφιζε κατά».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Λευκορωσίας από το 1994, δήλωσε επίσης ότι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητήσε το ενδεχόμενο της χρήσης ενιαίου νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να λέγεται «ρούβλι». «Όμως, προσέθεσε- αυτό δεν θα είναι λευκορωσικό, ούτε ρωσικό ρούβλι, αυτό θα είναι το κοινό μας ρούβλι, αν υπάρξει».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Λουκασένκο, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας Λευκορωσίας είναι συμμαχικές και «απολύτως αδερφικές».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε επίσης ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Λευκορωσίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές για να μην το κατηγορήσουν, όπως είπε, ότι «την κοπανάει τη δύσκολη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ