Λευκορωσία: Η ΕΕ να πάρει 2.000 μετανάστες – Θα επαναπατρίσουμε 5.000 αν το θέλουν

Η Λευκορωσία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες και το Μινσκ θα στείλει 5.000 άλλους πίσω στις χώρες τους.

Λευκορωσία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Λευκορωσία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες και το Μινσκ θα στείλει 5.000 άλλους πίσω στις χώρες τους ώστε να διευθετηθεί η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος Λουκασένκο συζήτησε την πρόταση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και πως η Μέρκελ συμφώνησε να την συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκπρόσωπος Ντάλια Έισμοντ συνόψισε την πρόταση ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό. Εμείς αναλαμβάνουμε να διευκολύνουμε (κατά το δυνατόν και εφόσον το επιθυμούν) τους υπόλοιπους 5.000 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

«Υπό προϋποθέσεις ο επαναπατρισμός από το Μινσκ»

Το Βερολίνο δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις αυτές. Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα καθώς η επιστροφή 5.000 από τους μετανάστες εξαρτάται από προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν υπάρχει ζήτημα να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Λουκασένκο.

Εκατοντάδες Ιρακινοί, που παρέμεναν επί εβδομάδες στα σύνορα της ΕΕ με την Λευκορωσία, επιβιβάσθηκαν σήμερα σε μια πτήση επαναπατρισμού τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ναι, δυστυχώς μόνο περίπου 400 πρόσφυγες συμφώνησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Συνολικά, για να είμαι ακριβής, στο αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα υπήρχαν 374 επιβάτες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί πολίτες», δήλωσε η Έισμοντ. «Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας, ενώ η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές στην Ουκρανία και συναντήθηκε με τους δύο πιθανούς αντιπάλους του

Ο επικεφαλής του προεδρικού Γραφείου, Κιρίλο Μπουντάνοφ, και ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία