Λευκορωσία: Κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν θα παραμείνει εδώ μετά τις ασκήσεις

Η Λευκορωσία υποσχέθηκε σήμερα πως όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της θα φύγουν από τη χώρα στο προβλεπόμενο τέλος αυτών των στρατιωτικών γυμνασίων στις 20 Φεβρουαρίου. «Ούτε ένας στρατιώτης, ούτε ένας εξοπλισμός δεν θα παραμείνει στο έδαφος της Λευκορωσίας μετά τη διεξαγωγή των γυμνασίων με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι.

Ο ίδιος είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με φόντο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων που τροφοδότησε φόβους για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια διεξήχθησαν λόγω απειλητικής δραστηριότητας του NATO στην περιοχή, καθώς οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Μόσχα.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία, λέγοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα της στις δυτικές περιοχές της χώρας, (δηλαδή δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που είναι στη Λευκορωσία) θα επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Απάντηση» στο NATO τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

«Είναι μια απάντηση στις ενέργειες που ανέλαβαν οι δυτικοί εταίροι μας», δήλωσε ο Μακέι, όμως «ούτε η Μόσχα, ούτε το Μινσκ δεν έχουν συμφέρον για έναν πόλεμο». Τα ρωσολευκορωσικά γυμνάσια ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά είχε προηγηθεί μια πολύ σημαντική ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων από τον Ιανουάριο με την εμπλοκή τεθωρακισμένων οχημάτων, συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 ή ακόμη μαχητικών αεροσκαφών.

Τα γυμνάσια αυτά στο έδαφος χώρας συμμάχου της Μόσχας που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας διεξήχθησαν ενώ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι άρχισαν μια υποχώρηση χθες, Τρίτη. Εξάλλου, σε ένδειξη κάποιας χαλάρωσης, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο στρατιωτικός επιτετραμμένος της χώρας του στη Λευκορωσία μπόρεσε να παρακολουθήσει χθες κάποια γυμνάσια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters