Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο δημιουργεί νέα στρατιωτική διοίκηση στη μεθόριο με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος στην Λευκορωσία Αλεξάντερ Λουκασένκο έδωσε σήμερα εντολή για τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής διοίκησης στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του.

Η Λευκορωσία σχεδιάζει να αναπτύξει μονάδες ειδικών δυνάμεων σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ενώ ο Λουκασένκο εξήρε τη συμβολή των ρωσικής κατασκευής πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Λουκασένκο είχε ανακοινώσει την αγορά από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και πυραύλων Iskander.

«Συμφωνήσαμε με τον (πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Telegram. Πρόσθεσε ότι η χώρα αγόρασε την «απαραίτητη» ποσότητα S-400 και Iskander, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Με τέτοια όπλα, ο στρατός μας είναι ήδη εντελώς διαφορετικός», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα συστήματα αυτά «είναι ικανά να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές».

«Οι Ρώσοι θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τάξη στους νέους πυραύλους που παράγουμε. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά με τους Ρώσους, θα δημιουργήσουμε γρήγορα έναν κανονικό πύραυλο – έχουν μεγαλύτερες δεξιότητες», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Το Μινσκ αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο της Μόσχας και έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters