Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δέχτηκε σήμερα (28.07.2026) στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε «θετική και εποικοδομητική» από την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών.
«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μόλις ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αυτές οι δύο συναντήσεις ήταν θετικές και εποικοδομητικές» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ η Κάρολαϊν Λέβιτ.
Η συνάντηση με τον Νετανιάχου έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Ο Νετανιάχου ανάρτησε στη συνέχεια φωτογραφίες των δύο ηγετών να χαμογελούν πλατιά, ο ένας δίπλα στον άλλον.
New photos released by the Israeli Prime Minister's office show Benjamin Netanyahu meeting with President Trump at the White House.
— Fox News (@FoxNews) July 28, 2026
The high-stakes talks reportedly focused on what comes next after recent strikes on Iran and how the U.S. and Israel move forward strategically.… pic.twitter.com/GC5aDhDpsx
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντησή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν και η όγδοη συνολικά αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.
Η συζήτηση επρόκειτο να επικεντρωθεί σε περιφερειακά ζητήματα και ιδίως στο Ιράν, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον λέει ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία, έπειτα από δύο εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών. Το Ισραήλ δεν συμμετείχε σε αυτές τις επιχειρήσεις.
«Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα (…) κυρίως το Ιράν, φυσικά. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας αλλά και να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης γύρω μας», είχε δηλώσει ο Νετανιάχου προτού αναχωρήσει από το Ισραήλ, τη Δευτέρα.
Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμενόταν επίσης ότι θα είναι η κατάσταση στη Γάζα και τον Λίβανο. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Νετανιάχου επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Τραμπ για την επανεκλογή του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 στο Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




