Λευκός Οίκος: Τραμπ και Σι συμφώνησαν πως τα στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά

Η Ταϊβάν δεν αναφέρεται στη σύνοψη του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ και Σι, η οποία περιγράφεται ως «καλή».

Τραμπ - Σι

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν κατά τη σημερινή (14.5.2026) συνάντησή τους ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να είναι ανοικτά για την ελεύθερη ροή της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ακόμη πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Κατά την ίδια πηγή ο Πρόεδρος Σι έκανε επίσης σαφή την αντίθεση της Κίνας στην στρατιωτικοποίηση των Στενών του Ορμούζ, καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής διοδίων για τη χρήση τους.

Οι Τραμπ και Σι συζήτησαν επίσης πώς θα συνεχισθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον τερματισμό της ροής των πρόδρομων χημικών ουσιών της φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ καθώς και την αύξηση των κινεζικών αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, αναφέρεται στη δήλωση.

Η Ταϊβάν δεν αναφέρεται στη σύνοψη του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση, η οποία περιγράφεται ως «καλή».

«Ο πρόεδρος Τραμπ είχε μια καλή συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι. Τα δύο μέρη συζήτησαν μέσα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές στην Ουκρανία και συναντήθηκε με τους δύο πιθανούς αντιπάλους του

Ο επικεφαλής του προεδρικού Γραφείου, Κιρίλο Μπουντάνοφ, και ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία