Δεν βλέπουν εμπλοκή της Αλ Κάϊντα στην επίθεση της Βεγγάζης οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη συμμετοχή της Αλ Κάιντα στην αιματηρή επίθεση κατά του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης στις 11 Σεπτεμβρίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Los Angeles Times.
Η επίθεση αυτή που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ τους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κρίστοφερ Στίβενς, «πραγματοποιήθηκε με μια ελάχιστη προετοιμασία», σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες που δεν κατονομάζει.
«Κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι είχαν προετοιμάσει την επίθεσή τους ημέρες ή μήνες πριν», εκτιμά αμερικανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
«Οι επιτιθέμενοι επέδειξαν μεγάλη αποδιοργάνωση», εξηγεί άλλος αξιωματούχος. «Ορισμένοι ενεπλάκησαν στην επίθεση ενώ αυτή ήταν σε εξέλιξη, ορισμένοι δεν έφεραν όπλα, άλλοι έδειχναν απλώς ότι νοιάζονταν για το πλιάτσικο».
Τα περισσότερα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών οδηγούν στη σκέψη ότι «οι επιτιθέμενοι πραγματοποίησαν την επίθεσή τους κατά τρόπο καιροσκοπικό, και αφού είχαν ακούσει για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο», προσθέτει.
Ύστερα από πέντε εβδομάδες έρευνας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει οιαδήποτε εμπλοκή του εξτρεμιστικού δικτύου της Αλ Κάιντα στην επίθεση, γράφει η εφημερίδα της Καλιφόρνιας.
Η αιματηρή επίθεση στη Βεγγάζη προκάλεσε πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.