ΛΙΒΥΗ-ΒΕΓΓΑΖΗ: Εξέγερση κατοίκων κατά παραστρατιωτικών

Εκατοντάδες κάτοικοι της Βεγγάζης εξεγέρθηκαν κατά των ένοπλων παραστρατιωτικών που επέβαλαν το δικό τους νόμο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και εξεδίωξαν αρκετές οργανώσεις εξτρεμιστών από τις βάσεις τους, ύστερα από μάχες κατά τις οποίες τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Εκατοντάδες διαδηλωτές εξεδίωξαν τη μεγάλη παραστρατιωτική οργάνωση των σαλαφιστών Ανσαρ αλ-Σαρία από το γενικό αρχηγείο της στο κέντρο της Βεγγάζης. Με το σύνθημα «το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια», οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο στρατόπεδό τους το οποίο λεηλατήθηκε και μετά τυλίχθηκε στις φλόγες.
Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν στο γενικό αρχηγείο της ταξιαρχίας Ραφ Αλλάχ αλ-Σαχάτι, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που τελεί ωστόσο υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας, όπου οι μάχες με αντιαρματικά όπλα και ρουκέτες διήρκησαν δύο ώρες πριν η ταξιαρχία αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις.
Σε αυτές τις μάχες τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν.
Οι λιβυκές αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να υπάρξει «χάος» και κάλεσαν τους διαδηλωτές να διακρίνουν τις εκτός νόμου ταξιαρχίες από αυτές που τελούν υπό τον έλεγχο του κράτους.
Δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στη Βεγγάζη κατά των ένοπλων παραστρατιωτικών δέκα ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στις 11 Σεπτεμβρίου που στοίχισε τη ζωή στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρις Στίβενς και σε ακόμη τρεις Αμερικανούς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η οργάνωση Ανσαρ αλ-Σαρία, υπό την πίεση των διαδηλωτών εγκατέλειψε επίσης το νοσοκομείο Αλ-Τζάλα, του οποίου είχε τον έλεγχο, Η στρατιωτική αστυνομία ανέλαβε τον έλεγχο του νοσηλευτηρίου.
Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη δημόσιες εγκαταστάσεις εγκαταλείφτηκαν από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Μετά το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ, οι κάτοικοι της Βεγγάζης διαδήλωναν καθημερινά κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ανσαρ αλ-Σαρία, η οποία εμπλέκεται στο θάνατό του», είπε ο Τζέισον Πακ, ειδικός για τη Λιβύη.
Στη Βεγγάζη, εκ όπου ξεκίνησε το 2011 το κίνημα αμφισβήτησης το οποίο ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι, σημειώνονται τους τελευταίους μήνες αρκετές επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων και δολοφονίες αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας