Λιβύη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, λέει ο Ρέντσι

 Μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη είναι πιθανή μόνο αφού εκπληρωθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισής της από το λιβυκό κοινοβούλιο, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ανέφερε—επικαλούμενη μια απόρρητη απόφαση του Ρέντσι, με ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου—ότι 50 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του ιταλικού στρατού είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, μαζί με ομάδες των ΕΔ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Λιβύης.

«Μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν σενάρια περί ενός ιταλικού πολέμου στη Λιβύη τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σχολίασε ο Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κάλεσε να υπάρξει μια «ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη» λύση στην αστάθεια στη χώρα της βόρειας Αφρικής και επισήμανε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες με την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε, βάσει του αιτήματος της νόμιμης κυβέρνησης, το επίπεδο της ιταλικής συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα απαιτήσει τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές και οργανωτικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο Ρέντσι, σύμφωνα με το πρακτορείο.