Λιβύη: Η Βρετανία θέλει να αναλάβει την εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας

Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, παρέχοντας εκπαίδευση στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ από την Τρίπολη, εκφράζοντας την ελπίδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γίνει εντός του λιβυκού εδάφους ή έστω σε κάποια γειτονική χώρα.

Η Βρετανία ήταν μία από τις πολλές χώρες που επιχείρησαν να εκπαιδεύσουν Λίβυους στρατιώτες στο εξωτερικό μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Οι προσπάθειες αυτές ωστόσο διακόπηκαν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών ενόπλων οργανώσεων στη Λιβύη αλλά και εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμοζόταν στη Βρετανία ακυρώθηκε αφού πέντε από τους Λίβυους που συμμετείχαν σε αυτό καταδικάστηκαν ή ομολόγησαν ότι διέπραξαν σεξουαλικά εγκλήματα στην περιοχή του Κέμπριτζσιρ, τον Οκτώβριο του 2014. Οι δύο από τους πέντε καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών επειδή βίασαν έναν άνδρα.

Ο Χάμοντ σημείωσε ότι οι συνθήκες στη Λιβύη έχουν αλλάξει και ότι οι Λίβυοι έχουν κουραστεί από τις συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν ότι ο κοινός εχθρός όλων είναι το Ισλαμικό Κράτος. «Ελπίζω ότι καθώς οι παραστρατιωτικές οργανώσεις (…) θα συνεργάζονται με την κυβέρνηση, θα καταστεί δυνατό για εμάς και τους εταίρους μας να στηρίξουμε ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μέλλον», είπε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός της Λιβύης ή σε κάποια γειτονική χώρα «θα σημείωνε μεγαλύτερη επιτυχία» απ’ ό,τι αν γινόταν κάπου στην Ευρώπη.

Ο Χάμοντ ανακοίνωσε τέλος ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παράσχει «τεχνική βοήθεια» ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών στη νέα λιβυκή κυβέρνηση. Από αυτά τα χρήματα, το 1,4 εκατομμύριο προορίζεται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος.