Λίβανος: ΗΠΑ και Βρετανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα – Μπαράζ ρουκετών κατά του βόρειου Ισραήλ

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Βηρυτό συμβουλεύουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο οι πτήσεις «παραμένουν διαθέσιμες» καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνονται.

Η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της να οργανώσουν σχέδια για την αναχώρησή τους το συντομότερο δυνατόν.

Σε ειδοποίηση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες, η πρεσβεία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο. «Συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν να προχωρήσουν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για επείγουσες καταστάσεις», ανέφερε η πρεσβεία.

Μάχες μεταξύ IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα 

Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσει πυρά με θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στα βόρεια σύνορά της χώρας. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, πυροδοτώντας συναγερμό στη Ναχαρίγια και σε κοντινές κοινότητες.

Οι IDF αναφέρουν ότι ένα βλήμα αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενώ άλλα πέντε προσγειώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς να προκληθούν απώλειες, αλλά μόνο ζημιές.

Ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στην περιοχή Zar’it. Οι IDF απαντούν με το πυροβολικό στις πηγές των επιθέσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

Επίσης, σειρήνες ήχησαν και στις πόλεις Sderot, Ashdod και Ashkelon στο νότιο Ισραήλ για εισερχόμενες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, Δύο πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Sderot, προκαλώντας μικρές ζημιές.

Με πληροφορίες από: Τimes of Israel / Φωτογραφία Reuters