Ο ισραηλινός στρατός (IDF) θα ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, να αποχωρεί για πρώτη φορά από μια «πιλοτική ζώνη» στο νότιο Λίβανο, όπου ο λιβανέζικος στρατός πρόκειται να αναπτυχθεί στη θέση του, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έναρξη «των επιχειρήσεων στην πιλοτική ζώνη» στο νότιο Λίβανο.
«Σήμερα, ξεκίνησαν επιχειρήσεις στα χωριά Φρούν, Σρίφα και Ζάουταρ Αλ-Γκαρμπίγια σύμφωνα με το Τριμερές Πλαίσιο και υπό την αιγίδα της Ομάδας Στρατιωτικού Συντονισμού για τον Λίβανο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, δύο από τα τρία χωριά που αναφέρθηκαν δεν έχουν ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.
🇱🇧 U.S. Announces Start of “Pilot Zone” Operations in Southern Lebanon
— Drop Site (@DropSiteNews) July 20, 2026
The State Department says operations began Monday in the southern Lebanese villages of Froun, Srifa, and Zawtar al-Gharbiya under the U.S.-brokered Trilateral Framework between Lebanon and Israel.
The… pic.twitter.com/kJ4atFkcZR
Η Φρούν και η Σρίφα βρίσκονται στην πρώτη από τις δύο πιλοτικές ζώνες που έχουν οριστεί. Αυτή η πιλοτική ζώνη βρίσκεται εκτός της «ζώνης ασφαλείας» έξι μιλίων του IDF στο νότιο Λίβανο.
Η δεύτερη πιλοτική ζώνη εκτείνεται πέραν της «ουδέτερης ζώνης» του ισραηλινού στρατού. Το χωριό Ζάουταρ Αλ-Γκαρμπίγια βρίσκεται εντός της ουδέτερης ζώνης του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί θα πρέπει να αποσυρθούν.
«Αυτό το ορόσημο είναι άμεσο αποτέλεσμα των συζητήσεων της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στη Ρώμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και με τα δύο μέρη για την επιτυχή ολοκλήρωση του Πλαισίου», αναφέρει η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα αρχίσουν να αποσύρονται οι ισραηλινές δυνάμεις από τη δεύτερη ζώνη, καθώς δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: Times of Israel




