Ο Λίβανος ενισχύει τον στρατό στα σύνορα με Συρία

Ο Λιβανικός στρατός άρχισε σήμερα να ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία, μετά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στο βόρειο Λίβανο, δήλωσε  ένας εκπρόσωπος του στρατού.
«Έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας και θα μας χρειαστεί μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες», σημείωσε.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας να ενισχύσει την παρουσία του στρατού στα λιβανοσυριακά σύνορα έπειτα από μια σειρά πολλών πρόσφατων επεισοδίων, αρκετών θανατηφόρων.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι «ανταλλαγή πυρών έγινε μεταξύ συριακών στρατευμάτων και ενόπλων» τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ενώ και όλμοι έπεσαν στο έδαφος του Λιβάνου, προκαλώντας τρεις θανάτους και τραυματίες μεταξύ των αμάχων.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, μετέδωσε από την πλευρά του ότι σύροι στρατιώτες απέτρεψαν απόπειρα διείσδυσης «τρομοκρατικών ομάδων» από τη λιβανική μεθόριο.

Νωρίτερα σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι δυνάμεις πιστές στο καθεστώς βομβάρδισαν σήμερα την εξεγερμένη πόλη Ραστάν, 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, ενώ από τις βίαιες συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, ο βομβαρδισμός της πόλης ήταν «βίαιος», ενώ οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν την κατάσταση «τραγική».

«Είναι πραγματικά για να κλαις. Έχουμε πολλούς τραυματίες αλλά κανένα γιατρό, εκτός από δυο οδοντιάτρους. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους τραυματίες, είναι τραγικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype ένας μαχητής που όπως είπε ονομάζεται Αμπού Ράντουαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και εφοδιασμό σε τρόφιμα. Έχουν χτυπηθεί από τις βόμβες τα αποθέματα νερού, και έχουν καταστραφεί οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος».

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η Ραστάν είναι η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό λιποτακτών και το καθεστώς προσπαθεί ανεπιτυχώς επί μήνες να την καταλάβει. Ο στρατηγός Μάναφ Τλας ένα από τα ανώτατα στελέχη του καθεστώτος που έχει αυτομολήσει, κατάγεται από την πόλη αυτή.