Ανησυχητική η κατάσταση στη Λιβύη – Πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη

Βεγγάζη:
Στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε εμπλακεί σε μια μάχη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη σε έναν απόστρατο στρατηγό, εναντίον ισλαμιστών παραστρατιωτικών, συνετρίβη σήμερα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα και μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής.

Ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και είναι «σώος και ασφαλής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πτέραρχος Σαγκρ αλ Τζερούσι, ο «επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων» του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν επρόκειτο για μια μηχανική βλάβη ή εάν το αεροσκάφος επλήγη» από αντιαεροπορικά πυρά, πρόσθεσε ο Τζερούσι.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, το αεροσκάφος έπληττε θέσεις των ισλαμιστών λίγη ώρα πριν συντριβεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φάνηκε ένα αλεξίπτωτο να ανοίγει στον ουρανό πριν το μαχητικό συντριβεί. 

Στη Βεγγάζη συνεχίζουν να μαίνονται μάχες μετά την έναρξη από τις ισλαμιστικές ομάδες μιας επίθεσης εναντίον μιας βάσης των ειδικών δυνάμεων του στρατού, κοντά στο κέντρο της πόλης. Το «Συμβούλιο της Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης», μια συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών, ανέλαβε την ευθύνη για τις πιο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον θέσεων και στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων και υποστήριξε ότι έχει καταλάβει ορισμένα εξ αυτών. Η μονάδα αυτή των ειδικών δυνάμεων ήταν μια από τις ελάχιστες του τακτικού στρατού της Λιβύης, αλλά δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ και θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις τους, χωρίς πάντως να τεθεί υπό τις διαταγές του. Ο απόστρατος αυτός στρατηγός εξαπέλυσε την 16η Μαΐου μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον των «τρομοκρατικών» ομάδων στη Βεγγάζη. Ο Χάφταρ, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν πως αποπειράται ένα πραξικόπημα στη χώρα, διαθέτει την υποστήριξη πολλών μονάδων του τακτικού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ, η Βεγγάζη έχει γίνει θέατρο σχεδόν καθημερινών εχθροπραξιών με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, περιλαμβανομένης της Άνσαρ Ασαρία, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο τη χώρα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας στη Λιβύη προχθές, με τους διπλωμάτες να περνούν οδικώς —με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτικών— στο έδαφος της Τυνησίας, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα των εγκαταστάσεων της πρεσβείας.

Όπως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Σάββατο, η κυβέρνηση της Βρετανίας και της Γερμανίας κάλεσαν χθες τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης της αιματηρής βίας. Ο Φίλιπσον πάντως διαβεβαίωσε ότι η βρετανική πρεσβεία παραμένει ανοικτή. Όμως, «λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών στις μετακινήσεις προς και από την Τρίπολη, μειώνουμε τον αριθμό του προσωπικού» που εργάζεται στην πρεσβεία, πρόσθεσε.
Από 100 ως 300 Βρετανοί υπήκοοι ζουν σήμερα στη Λιβύη.
Οι συγκρούσεις εξάλλου ανάγκασαν την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει τη Λιβύη στα μέσα του Ιουλίου.

Πέραν της Γερμανίας και της Βρετανίας, το Βέλγιο έχει συστήσει από την 16η Ιουλίου στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδόσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη—η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία και η Κίνα.

Η Γαλλία προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της που βρίσκονται στη Λιβύη εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα, όπως έγινε σήμερα γνωστό από κυβερνητική πηγή. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης της απομάκρυνσης, που αναμένεται να γίνει δια θαλάσσης, θα αποφασιστούν το απόγευμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Παρίσι είχε καλέσει ήδη από χθες Δευτέρα τους πολίτες του στη Λιβύη, που εκτιμάται ότι είναι περίπου εκατό, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 

Καναδάς και Πορτογαλία αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία των πρεσβειών τους στη χώρα

Ο Καναδάς αποσύρει προσωρινά τους διπλωμάτες του από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, ενώ η Πορτογαλία αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της και να απομακρύνει τους πολίτες της.
«Εξαιτίας των επιχειρησιακών προκλήσεων, περιλαμβανομένου του ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας στην Τρίπολη, εγκρίναμε την προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων του γραφείου μας στην Τρίπολη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ.
«Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού μας και δεν συνδέεται με τις συνεχιζόμενες και μακροχρόνιες διπλωματικές μας σχέσεις με τη Λιβύη», εξήγησε ο Μπέιρντ.
Από την πλευρά της η Λισαβόνα αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της στην Τρίπολη.
«Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη το υπουργείο (Εξωτερικών) αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πορτογαλική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλες χώρες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Πορτογαλία έχει ήδη επαναπατρίσει τους πολίτες της «που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία». Όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη το έκαναν με δική τους ευθύνη, υπογράμμισε το υπουργείο.
Λίγο νωρίτερα η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να απομακρύνει του πολίτες της από τη Λιβύη καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες με αιματηρές συγκρούσεις να μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Χιλιάδες Λίβυοι αναζητούν καταφύγιο στην Τυνησία

Στο μεταξύ χιλιάδες Λίβυοι περνάνε τα σύνορα με την Τυνησία για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TAP. Περίπου 6.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα χθες Δευτέρα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Λίβυοι ζουν στην Τυνησία, περιλαμβανομένων πολλών που κατέφυγαν στη χώρα στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. 

Αντίπαλες πολιτοφυλακές μάχονται γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου της Τρίπολης από την 13η Ιουλίου —με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες—, ενώ δύο δεξαμενές καυσίμων καίγονται από την Κυριακή αφού επλήγησαν από ρουκέτες. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αλ Ουάσατ μετέδωσε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια εκεχειρία γύρω από το αεροδρόμιο ώστε να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών.

Επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία αναμένονται στην Τρίπολη

Επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία αποστέλλει η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένονται στην Τρίπολη για να συμβάλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς η οποία μαίνεται από προχθές Κυριακή σε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, οι οποίες επλήγησαν από ρουκέτες κατά τη διάρκεια των αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης. Η ιταλική κυβέρνηση και ο ιταλικός όμιλος του ενεργειακού τομέα ENI θα στείλουν τα επτά αεροσκάφη και καθώς και ομάδες ειδικών για να συνδράμουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λιβύης, η οποία δεν έχει καταφέρει να σβήσει τις φλόγες λόγω των συνεχιζόμενων μαχών, εξήγησε η κυβέρνηση της Λιβύης χωρίς να διευκρινίσει πότε αναμένει να αρχίσουν να επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δύο τεράστιες δεξαμενές καυσίμων συνέχισαν να καίγονται σήμερα μετά τις ρίψεις ρουκετών εναντίον τους. Οι δεξαμενές βρίσκονται στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Οι δεξαμενές περιέχουν συνολικά πάνω από 90 εκατ. λίτρα καυσίμου, ενώ στην εγκατάσταση αυτή υπάρχει επίσης μια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση. Γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου μαίνονται μάχες από την 13η Ιουλίου—με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες.

Οι αρχές της Λιβύης προειδοποίησαν χθες ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει «καταστροφή» στην πρωτεύουσα και στο περιβάλλον, εάν δεν κατασβεστεί.
Μια πρώτη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει τη νύχτα της Κυριακής όταν ρουκέτα έπληξε δεξαμενή που περιείχε πάνω από 6 εκατ. λίτρα καυσίμου. Μια δεύτερη δεξαμενή, που περιέχει παράγωγα πετρελαίου, επλήγη από μια ακόμη ρουκέτα κι έπιασε φωτιά την επομένη.

Λίβυοι πυροσβέστες προσπάθησαν από το βράδυ της Κυριακής να μεταβούν στο σημείο για να προσπαθήσουν να σβήσουν τη φωτιά με τα περιορισμένα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Αλλά οι μάχες στην περιοχή τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν χθες ότι η πυρκαγιά βρίσκεται «εκτός ελέγχου». Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε βοήθεια από πολλές χώρες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν Canadair. Ωστόσο πολλές εξ αυτών ζήτησαν ως προϋπόθεση να σταματήσουν οι μάχες ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες, σύμφωνα με την Τρίπολη.

Η κυβέρνηση, σε ανακοίνωση, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν οι ομάδες των ειδικών και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να κατασβέσουν την πυρκαγιά το συντομότερο δυνατόν». Παρότι οι μάχες συνεχίζονταν χθες βράδυ, σήμερα το μεσημέρι κατά τα φαινόμενα έχουν σταματήσει. Δεν ακούγονταν πυρά ή εκρήξεις έως το μεσημέρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόλαση φωτιάς σε δεξαμενές πετρελαίου στην Λιβύη!

Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη φεύγουν και οι Τούρκοι

Κέρι: «Μας ανησυχεί το επίπεδο βίας στη Λιβύη»