Λιβύη: Αυτό είναι το σχέδιο απέλασης μισθοφόρων – «Σε αναβρασμό» η Άγκυρα

Τα κόμματα της Λιβύης συμφώνησαν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο διαμόρφωσε η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5, με στόχο την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, γεγονός αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

Αύριο, η Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης επισκέπτεται την Άγκυρα για επαφές υψηλού επιπέδου, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί την Πέμπτη στη Λιβύη, με φόντο την απόσυρση των μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την χώρα του.

Τα τέσσερα στάδια απόσυρσης των μισθοφόρων

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Sky News Arabia ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, το πρώτο εκ των οποίων είναι η απόσυρση ξένων δυνάμεων σε συμφωνημένα σημεία σε δύο πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις θέσεις τους. Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή την εφαρμογή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων με σταδιακό και ισορροπημένο τρόπο, με τις πηγές να αποκαλύπτουν ότι: «Η Λιβύη έχει ήδη ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, να αναπτύξουν παρατηρητές στο πεδίο».

Το τρίτο βήμα είναι να παρακολουθούν οι διεθνείς παρατηρητές τον πραγματικό αριθμό των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων και να τους τεκμηριώνουν με ακρίβεια και το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι η απέλαση των μισθοφόρων από τη Λιβύη, σε διαδοχικές παρτίδες σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα λήξει μέχρι το 2023. Στο πλαίσιο αυτό,  ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη «σταδιακή, ισορροπημένη και διαδοχική διαδικασία αποχώρησης μισθοφόρων και ξένων μαχητών από το έδαφος της Λιβύης».

Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα στη Λιβύη και τα διεθνή μέρη να εργαστούν για την εφαρμογή του σχεδίου, σημειώνοντας πως το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου 2020 και τόνισε ότι: «η ανάπτυξη μιας αρχικής ομάδας παρατηρητών κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών θα συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου δράσης».

Με πληροφορίες από: Libya Review