Λιβύη: Δεν αποχωρούν οι μισθοφόροι – Ο Ντμπεϊμπά αφήνει απλήρωτο τον LNA

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Λιβύη, οι χειρισμοί και οι αποφάσεις της προσωρινής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά απέναντι στις στρατιωτικές δυνάμεις του LNA (Libyan National Army), του οποίου ηγούνταν ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στον εμφύλιο της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Σύριοι μισθοφόροι δεν αποχωρούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν λιβυκά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση «πάγωσε» τις πληρωμές των στρατιωτών του LNA, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία όχι μόνο αφήνει αιχμές για την χλιδάτη ζωή του Πρωθυπουργού, αλλά ακόμα τονίζει ότι προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, που απέφεραν το 2021 έσοδα ύψους 103 δισεκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης.

Από την άλλη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι οι Σύριοι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, φέρεται να έλαβαν το υπόλοιπο της πληρωμής τους που αντιστοιχεί σε περίπου 300 δολάρια ΗΠΑ.

Η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση διευκρίνισε, αφενός ότι κάθε ξένος μαχητής συνολικά έλαβε το ποσό των 900 δολαρίων ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο, αφετέρου ότι καταβλήθηκε στους συγγενείς των μισθοφόρων το ποσό των 10.500 τουρκικών λιρών.

Τέλος, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κρατήσει τις δυνάμεις ξένων μαχητών στη Λιβύη, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, υπό το φόντο της αναβολής των προεδρικών εκλογών.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters