Λιβύη: «Δεν το κουνάει» ο πρωθυπουργός μέχρι να γίνουν οι προεδρικές εκλογές

Η προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στη Λιβύη δήλωσε την Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2022, ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο Εκπρόσωπος του GNU, Μοχάμεντ Χαμούντα είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι να παραδώσει τα καθήκοντά της σε μια εκλεγμένη αρχή». Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει τον τρέχοντα οδικό χάρτη και ζήτησε να οριστεί νέα ημερομηνία εκλογών.

Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που εμπόδισαν τις εκλογές του Δεκεμβρίου να γίνουν στην ώρα τους. Την ίδια στιγμή, το λιβυκό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εκλέξει νέα κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα αύξανε την πιθανότητα διάσπασης της χώρας, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν ξανά τη νομιμότητα.

Δύο κυβερνήσεις – περισσότερες συγκρούσεις

Επιπλέον, ο βουλευτής του λιβυκού κοινοβουλίου, Saeed Imgheib είπε ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση, μόλις σχηματιστεί, θα ονομαστεί «η κυβέρνηση της σταθερότητας», ενώ τόνισε ότι θα λάβει την υποστήριξη πολλών χωρών.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού θα υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους τη Δευτέρα. Ο νέος πρωθυπουργός, που θα αντικαταστήσει τον Αμπντελ-χαμίντ Ντμπεϊμπά, θα επιλεγεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Αυτό το βήμα απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό, Ντμπεϊμπά, ο οποίος αρνείται να παραδώσει τα καθήκοντά του μέχρι την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και υποστηρίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (HCS), μια σειρά ένοπλων πολιτοφυλακών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, Σιντίκ Αλ Καμπίρ. Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβύη είναι πιθανό να βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας φάσης πολυπλοκότητας, πολιτικού και θεσμικού διχασμού και σύγκρούσεων σχετικά με τη νομιμότητα, την εξουσία και τον πλούτο.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου