Λιβύη: Εκεχειρία τέλος! Εντολή στον Χάφταρ να ξεκινήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις

Το ναυάγιο της συνάντησης στη Μόσχα για την Λιβύη δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα.

Όπως αναφέρει ο ελεγχόμενος από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) λογαριασμός στο Twitter, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (σσ που εδρεύει στο Τομπρούκ) και Γενικός Διοικητής του LNA, Αγκίλα Σαλάχ Ίσσα Αλομπέιντυ έδωσε εντολή στον Στρατάρχη Χάφταρ να τερματίσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και να ξεκινήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις αμέσως.

Η εντολή αυτή δόθηκε πριν από περίπου 8 ώρες.

Παρατηρητές αναμένουν από τον στρατό του Χάφταρ στη Λιβύη να εντείνει την πίεσή του στην Τρίπολη, ενόψει και της Συνόδου του Βερολίνου, που θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, καθώς επιθυμεί να διαθέτει περισσότερα «διαπραγματευτικά χαρτιά» στα χέρια του πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Ήδη λίγο μετά την εντολή προς τον Χάφταρ για επανέναρξη των επιχειρήσεων, ένα τάγμα του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αναχώρησε από την Βεγγάζη με κατεύθυνση την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του Χάφταρ «τρολάρουν» άγρια τους Τούρκους, στους οποίους άλλωστε χρεώνουν το ναυάγιο της συνάντησης της Μόσχας.

Στον λογαριασμό του LNA αναρτήθηκαν φωτογραφίες από την επιχείρηση εναντίον παραστρατιωτικής ομάδας πιστής στην κυβέρνηση της Τρίπολης, κατά την οποία συνελήφθησαν 5 άτομα που επέβαιναν σε τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα.

Οι στρατιώτες του LNA φωτογραφίζουν το όχημα, κάνοντας τη γνωστή χειρονομία -δείχνοντας το μεσαίο δάχτυλο- ενώ στην δεύτερη φωτογραφία κερνούν -προφανώς ειρωνικά- τοπικά γλυκά…