Λιβύη: Εκεί θα χτυπήσει ο στρατός του Ερντογάν! Δείτε τις περιοχές (χάρτης)

O εκπρόσωπος των ανταρτών στη Σύρτη και Τζάφρα – αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα – ανακοίνωσε λίγα λεπτά νωρίτερα, πως οι περιοχές Abu Gurayn, Buerat, και Al-Wasaka, είναι πλέον στρατιωτικές ζώνες και η διέλευση εντός και εκτός αυτών των περιοχών απαγορεύεται αυστηρά.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δίνουν νέα τροπή στον εμφύλιο και υποδεικνύουν προς τα που κινείται ο πόλεμος στη Λιβύη!

Πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν μία άμεση σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις LNA, που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, Ρωσία και -προσφάτως- από τη Γαλλία και τις φιλοτουρκικές δυνάμεις του GNA.

Η Σύρτη μέχρι σήμερα έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές. Το 2016, ήταν υπό την κατόχη του Ισλαμικού κράτους η οποίοι εκδιώχθηκαν από το GNA – στρατό του Σάρατζ – οι οποίοι με τη σειρά τους ηττήθηκαν στις αρχές του έτους απο τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ.

Δείτε σε χάρτη (με κόκκινο) τις περιοχές που διεκδικούν οι Τούρκοι μισθοφόροι και το GNA, ένα βήμα πριν τη Σύρτη:

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του με τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στη Σύρτη – κατάσταση την οποία περιέγραψε ως «κατάσταση συναγερμού»

Ολές αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω μεγάλων ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή της Μεσογείου, που ενδέχεται να φέρουν τους στόλους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε απόσταση αναπνοής.

Πηγή: AMN