Λιβύη: Ένα «βήμα» πριν την αναγνώριση του ψευδοκράτους – Ποιες χώρες «ακολουθούν»

Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα την περασμένη Κυριακή εκτός από προκλητική είχε και ένα «συμβολισμό» που είχε ως στόχο να βρει ανταπόκριση στους στενούς συμμάχους της Άγκυρας, δηλαδή την κυβέρνηση Σαράτζ στη Λιβύη, καθώς επίσης το Πακιστάν και το Αζερμπαιτζάν.

Αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην αραβική χώρα, κινείται προς την αναγνώριση του «ψευδοκράτους», με τον Πρόεδρο Σαράτζ και τον Υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνουν στα Κατεχόμενα, ενώ δεν αποκλείεται να «ακολουθήσουν» και άλλες χώρες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η λιβυκή ιστοσελίδα  218-news, ο Πρόεδρος Σάρατζ, πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και να συνάψει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

Την ίδια στιγμή, πηγές της επίσημα αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Λιβύη ανέφεραν στο libya24, ότι τόσο ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαιγιάχ σκοπεύουν να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα την κατεχόμενη Λευκωσία προκειμένου να αναγνωρίσουν επίσημα το ψευδοκράτους και να δημιουργήσουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Ωστόσο, εκτός από τη Λιβύη, τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από τις επιτυχίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και ο ίδιαίτερα στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Πακιστάν.

Με πληροφορίες από: Offsite / Sigmalive | Φωτογραφία Reuters