Λιβύη: Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι η Ρωσία έστειλε μαχητικά Mig29 – Νέες δορυφορικές εικόνες

Η Αμερικανική Διοίκηση στην Αφρική επανέρχεται στις καταγγελίες της πως η Ρωσία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη μέσω Συρίας στη Λιβύη, για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών όπως η Wagner, που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην εμπόλεμη χώρα, αλλά σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της -η οποία συνοδεύεται από δύο δορυφορικές φωτογραφίες- η USAFRICOM αναφέρει:

«Ρωσικά αεροσκάφη που παραδόθηκαν στη Λιβύη στα τέλη Μαΐου πλέον είναι ενεργά.

Αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών (PMC) που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση. Η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής (USAFRICOM) έχει φωτογραφικά στοιχεία για ένα ρωσικό αεροσκάφος που απογειώνεται από την al-Jufra της Λιβύης. Ένα MiG-29 φωτογραφήθηκε επίσης εν λειτουργία κοντά στην Σύρτη της Λιβύης.

 

«Η συνεχής συμμετοχή της Ρωσίας στη Λιβύη αυξάνει τη βία και καθυστερεί μια πολιτική λύση», δήλωσε ο Bradford Gering, διευθυντής επιχειρήσεων της USAFRICOM. «Η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για μια στρατηγική πρόοδο στο νότιο πλευρό του ΝΑΤΟ και αυτό σε βάρος των αθώων ζωών της Λιβύης».

Στα τέλη Μαΐου, η USAFRICOM ανέφερε ότι τουλάχιστον 14 MiG-29 και πολλά Su-24 πέταξαν από τη Ρωσία στη Συρία, όπου τα ρωσικά διακριτικά σκεπάστηκαν για να καλύψουν την προέλευσή τους. Αυτά τα αεροσκάφη  πέταξαν στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα μαχητικά δεν ήταν ήδη στη Λιβύη και επισκευάστηκαν», δήλωσε ο συνταγματάρχης Chris Karns, διευθυντής των δημοσίων υποθέσεων της USAFRICOM. «Είναι προφανές ότι ήρθαν από τη Ρωσία. Δεν προέρχονταν από καμία άλλη χώρα».

«Υπάρχει ανησυχία ότι αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη τα χειρίζονται άπειροι, ιδιώτες μισθοφόροι που δεν θα συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα, δεν δεσμεύονται από τους παραδοσιακούς νόμους της ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε ο Gering. «Εάν αυτό είναι αλήθεια και πραγματοποιηθεί βομβαρδισμός, κινδυνεύουν αθώες ζωές στη Λιβύη».

Ως ο νούμερο ένα προμηθευτής όπλων στην Αφρική, η Ρωσία συνεχίζει να επωφελείται από τη βία και την αστάθεια σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που υποστηρίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση, όπως το Wagner Group, δραστηριοποιούνται σε δεκαέξι χώρες σε ολόκληρη την Αφρική. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2.000 άτομα του Ομίλου Wagner στη Λιβύη.

«Η Ρωσία έχει επιμένει σε σειρά αδικαιολόγητων αρνήσεων στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Καρν. «Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς τα γεγονότα. Η ρωσική παρέμβαση και η κάλυψη της δραστηριότητας στη Λιβύη είναι ορατές και καθυστερούν την πρόοδο. Πρόοδο αξίζει ο λαός της Λιβύης»».

Πηγή: www.africom.mil