Λιβύη: Η μικτή στρατιωτική επιτροπή ενέκρινε νέο σχέδιο για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων

Η μικτή στρατιωτική επιτροπή 5+5 στη Λιβύη, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς προερχόμενους και από τις δύο κύριες πλευρές του εμφυλίου πολέμου, συμφώνησε σε ένα συντονιστικό μηχανισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες Σουδάν και Νίγηρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό το διαδικαστικό βήμα θα επιτρέψει να υπάρξουν κοινός συντονισμός και ανταλλαγή δεδομένων για να διευκολυνθεί η πλήρης αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη, ανακοίνωσε έπειτα από συνάντηση στην Αίγυπτο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Αμπντουλαγέ Μπαθιλί.

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε την ανάγκη «ορισμένα εξωτερικά μέρη να σταματήσουν τις προσπάθειες χειραγώγησης της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη προς όφελος των συμφερόντων τους». Πρόσθεσε ότι κανένα κόμμα στη Λιβύη δεν πρέπει να επιτρέπεται να επηρεάζει την πολιτική διαδικασία επιβάλλοντας ένα τετελεσμένο γεγονός.

Ο Σούκρι και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των διαύλων επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ της Αιγύπτου και του ΟΗΕ για την υποστήριξη της επίτευξης της απαιτούμενης συναίνεσης για την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη με τρόπο που να εγγυάται την ταυτόχρονη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και μαχητών εντός χρονικού πλαισίου που θα καθοριστεί χωρίς καθυστέρηση, σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Libya Observer / Φωτογραφία αρχείου Reuters