Λιβύη: Η συμφωνία με την Τουρκία θα ακυρωθεί – «Η Ελλάδα επεμβαίνει σε εσωτερικά θέματα» λέει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά

Η Amal Bugaighis, μέλος του Libyan Political Dialogue Forum (LPDF), επιβεβαίωσε ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστικό σώμα στη Λιβύη θα εκδώσει απόφαση για την ακύρωση της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά παραβίασε τα όρια των εξουσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU)», δήλωσε το μέλος του LPDF. «Αναμφίβολα, το Λιβυκό Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την τελική ετυμηγορία να ακυρώσει την απόφαση του μνημονίου, σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

Πρακτικά, η νέα συμφωνία θα «ανοίξει» περισσότερες περιοχές για την Τουρκία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Ειδικά σε περιοχές που ανήκουν νομικά στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Με τη σειρά του, το κοινοβούλιο στη Λιβύη απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εντολή της κυβέρνησης «έχει λήξει και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να μεσολαβεί σε διεθνείς συμφωνίες». Το κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και όχι δεσμευτική για το λιβυκό κράτος, καθώς υπεγράφη από μη επιλέξιμο μέρος».

«Ελλάδα και Αίγυπτος επεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα» λέει η GNU

Ο εκπρόσωπος της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας GNU, Μοχάμεντ Χαμούντα, επέκρινε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας ότι η Λιβύη δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας δήλωσε ότι η νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης καθορίζεται από τον λιβυκό λαό και «ζητώντας το τέλος της θητείας της ισοδυναμεί με έκκληση για πόλεμο και διχασμό».

Με πληροφορίες από: Libya Observer / Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters