Λιβύη: Η Τουρκία παρατείνει τη στρατιωτική παρουσία της στη χώρα για 18 μήνες

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη υπέρ της παράτασης της ανάπτυξης των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη κατά 18 μήνες, μετά από αίτημα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Λιβύη ως μέρος μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της προηγούμενης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) το 2019 κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε υπόμνημα ζητώντας παράταση των καθηκόντων των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον Ερντογάν, ανέφερε τη σημασία της συνεχούς παρουσίας στη Λιβύη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ως προληπτικό μέτρο έναντι των κινδύνων ασφαλείας που προέρχονται από παράνομες ένοπλες ομάδες στη Λιβύη.

«Η επέκταση αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας έναντι άλλων πιθανών κινδύνων, όπως τα μαζικά μεταναστευτικά κύματα, και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λιβυκό λαό και την υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της ανάπτυξης των στρατευμάτων του στη Λιβύη για 18 μήνες. Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη συνδέεται με τα ευρύτερα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αναζητά φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα που διεκδικούν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η Άγκυρα σύναψε συμφωνία με την ηγεσία της GNA τον Νοέμβριο του 2019, η οποία επέκτεινε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη.

Με πληροφορίες από: Libya Observer / Φωτογραφία αρχείου Reuters