Λιβύη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη σε μία μάχη που…αργεί – Η «κόκκινη γραμμή» της Σύρτης (pics)

Όλη την περασμένη εβδομάδα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την Τρίπολη, όπου οι δύο στρατοί συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για τη μάχη της Σύρτης. Και το ξεκίνημα αυτή της εβδομάδας δεν φαίνεται να διαφέρει.

Εδώ και αρκετό καιρό οι δυνάμεις του Σάρατζ, υποστηριζόμενες από μισθοφόρους της Άγκυρας, και εκείνες του Στρατάρχη Χάφταρ ετοιμάζονται να πολεμήσουν στη Σύρτη, σε μία μάχη που -σύμφωνα με πολλούς αναλυτές- θα καθορίσει τον εμφύλιο.

Οι μεν, αφού έδωσαν στη δημοσιότητα τις περιοχές που «είναι πλέον πολεμικές ζώνες» σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το λιμάνι της Αφρικής, με τους δε να είναι καλά οχυρωμένοι στο τελευταίο τους προπύργιο.

Ο διοικητής της Επιχειρησιακής Δύναμης της Ijdabiya, που είναι παρακλάδι του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατηγός Fawzi Al-Mansouri, αποκάλυψε ότι οι στρατιωτικές του μονάδες συνεχίζουν να προετοιμάζουν τις αμυντικές τους γραμμές στη Βόρεια Λιβύη, στις πόλεις Σύρτη και Αλ Τζούφρα, εν αναμονή εντολών της Γενικής Διοίκησης του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Αλ-Μανσούρι είπε ότι «οι δυνάμεις του Στρατού της Λιβύης είναι πλήρως προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε επίθεση από τις δυνάμεις της ομάδας Al-Wefaq, που υποστηρίζονται από μισθοφόρους και Τούρκους».

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο LNA ενισχύει την άμυνα του με αντιαεροπορικά Panstri-S1 την ώρα που ο Ερντογάν δίνει ουκρανικές… λύσεις στα προβλήματα του.

Μία μάχη που… αργεί

Οι πολεμικές ιαχές των Τούρκων μισθοφόρων φαίνεται να σίγησαν, ίσως τις υπερκάλυψαν οι κινητήρες των αιγυπτιακών μαχητικών. Αυτή η σιγή των τελευταίων ημερών στη Λιβύη φέρει τη στάμπα της Γαλλίας και της Αιγύπτου. Ο Ερντογάν ζυγίζει την επόμενη του κίνηση ξέροντας ότι δεν θα βρει μπροστά του μόνο Λίβυους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, είχε προειδοποιήσει από καιρό τον Σάρατζ και την Αγκυρα ότι ο άξονας Σύρτη – Αλ Τζούφρα είναι «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του. Την ίδια ώρα τα σενάρια για το τι συνέβη στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια και η γαλλική στρατιωτική παρέμβαση φέρνουν τον Ερντογάν κόντρα σε δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις με τις οποίες δεν μπορεί να παίζει.

Η μεγαλομανία του σουλτάνου δεν θολώνει την κρίση του. Απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό συνασπισμό δυνάμεων που συγκλίνουν εναντίον του στη Λιβύη, είναι πιθανό να υποχρεωθεί σε κάποιου είδους συμβιβασμό. Αν όχι, τότε η μάχη της Σύρτης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τον εμφύλιο και τις δυνάμεις της Μεσογείου. Αναμένουμε…