Λιβύη: Να συλληφθεί και να εκδοθεί ο γιος του Καντάφι, ζητά το Διεθνές Δικαστήριο

Η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προέτρεψε χθες Τετάρτη την κυβέρνηση της Λιβύης να διευκολύνει τη σύλληψη και την παράδοση σε αυτό του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, του γιου του άλλοτε δικτάτορα της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

Η Φατού Μπενσουντά θύμισε ότι ο Καντάφι, καθώς και ακόμη δύο Λίβυοι, πρώην αξιωματούχοι, που καταζητούνται από το ΔΠΔ, κατηγορούνται για «σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου» αλλά «παραμένουν ασύλληπτοι και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των εγκλημάτων που φέρονται να διέπραξαν».

Στον Καντάφι αποδίδονται κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του το 2011. Η πετρελαιοεξαγωγική χώρα παραμένει βυθισμένη σε χάος έκτοτε.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής, εξαμηνιαίας ενημέρωσής της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το έργο του ΔΠΔ στη Λιβύη, η Μπενσουντά ανέφερε ότι ο Καντάφι πιστεύεται ότι βρίσκεται στην πόλη Ζιντάν, στη δυτική Λιβύη.

Οι λιβυκές αρχές «συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση να συλλάβουν και να παραδώσουν τον κ. Καντάφι στο ΔΠΔ», ανέφερε η Μπενσουντά και πρόσθεσε ότι το γραφείο της εξετάζει νέες μεθόδους για να εντοπίσει τους καταζητούμενους.

«Ο κύκλος της ατιμωρησίας δημιούργησε ένα εκκολαπτήριο φρικαλεοτήτων στη Λιβύη», είπε η εισαγγελέας. «Για να σπάσει αυτός ο κύκλος χρειάζεται συντονισμένη διεθνής προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρξει λογοδοσία για ειδεχθή εγκλήματα».

Η Κάρεν Πιρς, Πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, που ασκεί τον Νοέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη να συνεργάζονται με το ΔΠΔ.

«Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη σύρραξη έχει απαράδεκτες συνέπειες για την ανθρωπιστική κατάσταση και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη», είπε η Πιρς. «Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα».