Λιβύη: Ο Αλ Μίσρι, ως «μακρύ χέρι» του Ερντογάν, επιχειρεί να τορπιλίσει τις εκλογές και απειλεί με νέο εμφύλιο

Την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Αρχηγό του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους (HCS) της Λιβύης, Χάλεντ Αλ Μίσρι, ο οποίος επιχειρεί να τινάξει τις εκλογές του Δεκεμβρίου στον αέρα, καλώντας τους Λίβυους να τις μποϋκοτάρουν.

Κατά τη συνάντηση, Ερντογάν και Αλ Μίσρι τόνισαν τη «στενή σχέση» μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία της Τουρκίας «να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη και ευημερία στη Λιβύη», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η συνάντηση έρχεται ένα μήνα πριν από τις επικείμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές θεωρούνται ως ένα βήμα προς την ομαλότητα μετά από σχεδόν μια δεκαετία πολέμου που διέλυσε τη Λιβύη.

Η επερχόμενη πρώτη άμεση προεδρική ψηφοφορία στη Λιβύη είναι το αποκορύφωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που διαρκεί ένα χρόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αλ Μίσρι – κορυφαίο στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κάλεσε τους Λίβυους να μποϊκοτάρουν τις επερχόμενες εκλογές, προτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC), της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) και του κοινοβουλίου της Λιβύης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «ελαττωματικό» εκλογικό νόμο.

Δείτε επίσης Λιβύη: «Χοντραίνει» το παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον Μακρόν και «τρικλοποδιές» από τον Ερντογάν

«Το να επιτρέπεται στους εγκληματίες να διεκδικούν αξιώματα και να ασκούν πολιτική δουλειά ισοδυναμεί με το να επιτρέπουμε στον ναζισμό και τον φασισμό να συμμετέχουν σε πολιτική διαδικασία», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τρίπολη με βουλευτές, μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου και δημάρχους, ο Αλ Μίσρι προέτρεψε τους Λίβυους πολίτες να μην συμμετάσχουν στις εκλογές, ούτε ως υποψήφιοι, ούτε ως ψηφοφόροι.

Το πού στρέφονταν τα «βέλη» του ήταν ηλίου φαεινότερον. Άλλωστε την περασμένη Πέμπτη ο Αλ Μίσρι, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, είχε πει πως ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ «δεν θα κυβερνήσει ποτέ, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

«Εάν ο Χάφταρ γίνει πρόεδρος, η δυτική περιοχή θα πάρει τα όπλα και θα τον πολεμήσει», είχε προσθέσει χωρίς περιστροφές.

Πηγή: libyareview