Λιβύη: Στρατιωτική οργάνωση κήρυξε «λαϊκή εξέγερση κατά των Τούρκων κατακτητών» – «Είστε νόμιμοι στόχοι» [vid]

Μια άγνωστη στρατιωτική οργάνωση στη Λιβύη δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του οποίου κηρύττει «λαϊκή εξέγερση ενάντια στην τουρκική κατοχή της Λιβύης», καθώς όπως τονίζουν η Άγκυρα έχει επεκτείνει τον έλεγχό της σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της Λιβύης, όπως στην αεροπορική βάση Al-Watiya, στο λιμάνι Sidi Bilal και πιο πρόσφατα στο λιμάνι al-Khums, που αποτελεί κύριο κόμβο για τις εισαγωγές αγαθών και εμπορευμάτων».

Παράλληλα, η ένοπλη αυτή δύναμη αναφέρει ότι η «λαϊκή εξέγερση» συμπίπτει και οφείλεται εν μέρει στην «σιγή ιχθύος» από την μεριά της «παράνομης κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη» ως προς τις τουρκικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, οι οποίες θεωρούνται το «πρώτο βήμα» αποικισμού της χώρας.

Επίσης, επισημαίνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Λιβύης εις βάρος της αξιοπρέπειας και της τιμής του λιβυκού λαού, ενώ ακόμα χαρακτήρισαν τους Τούρκους ως «κατοχική δύναμη» και όλες τις εγκαταστάσεις, βάσεις και υποδομές που ελέγχουν οι Τούρκοι ως «νόμιμους στόχους της λαϊκής εξέγερσης».

Δείτε σχετικό βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους:

Το ζήτημα της εκμίσθωσης (;) του λιμανιού Al-Khums

Φαίνεται πως η ολοένα αυξανόμενη επιρροή και πίεση που ασκεί η Τουρκία στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ένα αντιτουρκικό αίσθημα, με τις πρόσφατες αναφορές περί μίσθωσης του λιμανιού Al-Khums για τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να «ξεχείλισαν το ποτήρι». Αναμένεται ωστόσο να φανεί το κατά πόσο η λεγόμενη «λαϊκή εξέγερση» θα υφίσταται με βιώσιμο τρόπο ή αν πρόκειται για μια ανταρσία μικρής κλίμακας από άτακτους ενόπλους.

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν πως η Τουρκία έχει εκμισθώσει το λιμάνι Al-Khums στη Λιβύη για 99 χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική και ναυτική βάση. Ειδικότερα, την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, μια σελίδα της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) με την επωνυμία «Turkish Defense and Defense Industries» ανέφερε ότι η Τουρκία είχε μισθώσει το λιμάνι Al-Khums για 99 χρόνια και μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υπογράψει τη συμφωνία στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζει τον χρόνο της υπογραφής.

Η συγκεκριμένη αναφορά στην πλατφόρμα X ανέφερε ότι το λιμάνι Al-Khums δεν θα χρησιμοποιηθεί από εταιρείες, αλλά ως βάση τουρκικών ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση για την προστασία των τουρκικών χωρικών υδάτων και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων. Από την μεριά του, ο δήμος της Al-Khums διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του, προσθέτοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ήταν σταθερές στην απόρριψη των σχετικών πληροφοριών.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters