Λιβύη: Συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ

O πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Λίβυο στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διάσωση του υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οδικού χάρτη για ελεύθερες εκλογές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής αργότερα φέτος.

Ο Richard Norland συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή των αυτοαποκαλούμενων Λιβυκών Αραβικών Ενόπλων Δυνάμεων (LNA), στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο.

Η συνάντηση ήταν μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η Αμερικανική πρεσβεία.

Ο Νόρλαντ «συνεχίζει να επικεντρώνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της υποστήριξης των δύσκολων συμβιβασμών που απαιτούνται για τη θέσπιση της συνταγματικής βάσης και του νομικού πλαισίου που απαιτείται τώρα για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου », ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Λιβυκού λαού να επιλέξει τους ηγέτες του μέσω μιας ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας και καλεί τα βασικά πρόσωπα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για να κάνουν ό, τι καλύτερο για όλους τους Λίβυους», πρόσθεσε.

Η συνάντηση έγινε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Χάφταρ και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Χάφταρ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα την προαγωγή αξιωματικών του Στρατού χωρίς διαβούλευση ή λήψη έγκρισης από το κυβερνών Προεδρικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου ασκεί και χρέη ανώτατου διοικητή του κατακερματισμένου στρατού της Λιβύης.

Πηγή: Independent.co.uk