Λιβύη – «Τελεσίγραφο» φυλάρχων σε μισθοφόρους: Φύγετε αλλιώς έχουμε πόλεμο

Ανακοίνωση «τελεσίγραφο» εξέδωσε το Κοινωνικό Συμβούλιο της Φυλής Warfalla στη Λιβύη, που αναφέρουν ότι πρέπει να τελειώσει η παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων στη χώρα τους, ειδάλλως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να πάρουν τα όπλα και να ξεκινήσει νέα ένοπλη σύγκρουση για να τους διώξουν από το λιβυκό έδαφος.

Παρά τις συνεχόμενες και επανειλημμένες εκκλήσεις και δηλώσεις ηγετών και της διεθνούς κοινότητας για την άμεση αποχώρηση των ξένων μαχητών από την χώρα της Βόρειας Αφρικής, φαίνεται πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία συνεχίζουν να διατηρούν τους μισθοφόρους τους κι ας συμφωνήθηκε η ισορροπημένη και σταδιακή απομάκρυνσή τους στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο πριν μερικές εβδομάδες.

Ειδικότερα, το Κοινωνικό Συμβούλιο της Φυλής Warfalla στη Λιβύη αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η κοινωνική διαίρεση και οδιχασμός, ώστε να αποκλιμακωθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και εντάσεις στη χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους, καθώς οι παρεμβάσεις τρίτων κρατών μόνο βλάπτουν τα συμφέροντα του λαού.

«Φύγετε αλλιώς θα έχουμε πόλεμο»

Στη συνέχεια τόνισαν τις επιφυλάξεις που έχουν σχετικά με τον μηχανισμό επιλογής μελών του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), όμως παράλληλα επιβεβαίωσαν την υποστήριξής του για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ χαρακτήρισαν ως «κόκκινη γραμμή» την σημασία για την τήρηση της κοινωνικής ενότητας στη χώρα.

Ακόμα, οι ισχυροί φύλαρχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση και το Προεδρικό Συμβούλιου να ανοίξει εκ νέου ο στρατηγικής σημασίας «Παράκτιος Δρόμος» στη Λιβύη και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτική κρατούμενοι, υπό το πρίσμα της εθνικής συμφιλίωσης, καθώς επίσης ζήτησαν να πραγματοποιηθεί άμεσα η διαδικασία απέλαση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων «ανεξάρτητα από τις χώρες που προέρχονται ή τους λόγους και το ιστορικό της παρουσίας τους στη Λιβύη».

Ειδάλλως, όπως υπογραμμίζουν, θα καλέσουν το λαό της Λιβύης να προετοιμαστεί για να πολεμήσει και να απελευθερώσει μαχόμενος τη Λιβύη για να διώξει τους μισθοφόρους από την χώρα, ώστε στη συνέχεια να καταλήξουν σε συναινετικές λύσεις και να δώσουν ένα τέλος σε περαιτέρων συγκρούσεις και πολέμους.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters