Λιβύη: Θέτει σε ισχύ την συμφωνία με την Τουρκία

Η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, για τα θαλάσσια σύνορα και την στρατιωτική ασφάλεια και συνεργασία, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνές συμβούλιο της κυβέρνησης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν σε ισχύ τη συμφωνία. Το “μνημόνιο” με την Τουρκία θα δημοσιευθεί στη εφημερίδα της κυβέρνησης της Λιβύης στις αρχές του 2020.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 και εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει ότι :«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα».

«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο.

Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».

Με πληροφορίες από: Newsit / Anadolu | Φωτογραφία Reuters