Λιβύη: Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο ψήφισε για την αντικατάσταση του ηγέτη του

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο στη Λιβύη ψήφισε σήμερα για την αντικατάσταση του ηγέτη του Χάλεντ αλ Μάσρι, από τον Μοχάμεντ Τακάλα, διευρύνοντας τα ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Τακάλα έλαβε 67 ψήφους έναντι 62 ψήφων που έλαβε ο Μάσρι, ενώ καταγράφηκαν δύο απουσίες. Μετά την εκλογική διαδικασία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Μάσρι συνεχάρη τον Τακάλα για τη νίκη του.

Η Λιβύη, μια χώρα με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: μία στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται από τον πανίσχυρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανέλαβε καθήκοντα το 2021 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την ίδια χρονιά. Οι εκλογές όμως ματαιώθηκαν, λόγω διαφωνιών για τους κανόνες.

Οι διπλωματικές προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να συμφωνήσουν το κοινοβούλιο και το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, σε νέους κανόνες ώστε να διεξαχθούν εκλογές. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του κοινοβουλίου πιέζουν να αναλάβει την εξουσία μια νέα μεταβατική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, με τους αντιπάλους τους να θεωρούν ότι πρόκειται για μια τακτική παρακώλυσης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters